Resdagboken

Men va - har vi gått tillbaka till Granada?

tisdag 26 februari 2019 Granada, Andalusien, Spanien
  • 273 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

Capileira? Ja alltså, det känns som ett halvt liv sedan vi var där, så mycket olika saker har vi varit med om sedan dess.

Vi bokade alltså in två nätter i den underbara bergsbyn Capileira. Därifrån kunde vi vandra en rundslinga upp till ungefär 2100 meter, med Sierra Nevadas högsta toppar i blickfånget nästan hela tiden. Det var ett underbart väder, visserligen is på vattenpölarna i skuggan, men med himlen målad i monokromt blått och en nästan osannolikt stark sol. Att fika på en uteservering i den klara bergsluften när vi kommit tillbaka var även det en upplevelse av total frid.

Efter att ett tag ha närt idén om att besöka de kvarvarande av Spaniens 17 regioner slog det mig att vi bara saknade en av Andalusiens 8 provinser (Almería är vi på väg till). Så vi styrde norrut, mot Jaén och de världsarvsklassade städerna Baeza och Úbeda, men det blev väl ingen jättesuccé! Drygt 60 miljoner olivträd på 550.000 hektar står för närmare halva den spanska och 20% av världsproduktionen av olivolja. Hur kul låter det? Efter att ha lunchpromenerat och besökt katedralen i Baeza lämnade vi inte hotellet i kyliga och småregniga Úbeda, men nu har vi varit där.

Så styrdes kosan mot Almería, där vi hyrt en lägenhet i en vecka. Det är lite som ett miniatyr-Malaga. Samma utbud, men mindre av allt och därför behändigare, exempelvis med gångavstånd till centrum och lika fina stränder. Förutom ett kortare besök till Cabo de Gata höll vi oss i stan, hängde på stranden, besökte de lokala sevärdheterna och åt gott. Och så började jag leta efter en flerdagarsvandring .... och hittade Camino Mozárabe!

Efter de 80 milen på Camino Francés förra våren trodde vi kanske inte att vi skulle vilja ge oss på det så snart igen, men jo! Med 100.000-tals vandrare på Francés - och infrastruktur därefter - ser den här leden lite annorlunda ut, med en handfull pilgrimer. Gästböckerna på de kommunala härbärgena tyder på ett snitt runt en om dagen, med toppar vår och höst, men jag tror att det är lite fler än så. Vi var iallafall fyra som startade samma dag och tre av oss gjorde samma etapper. När vi var klara efter 20 mil till Granada siktade Salvador på de 140 till Santiago de Compostela!

Nå, bilen ställde vi på en allmän parkering i Almería - imorgon vet vi om det var en bra idé - och Började gå tillbaka till Granada. Vi har haft nio avkopplande dagar där det handlar om att gå mellan 5 och 7 timmar (2-3 mil), hitta härbärget, ta en dusch och få sig en bit mat. Enahanda är det ju, men väldigt enkelt och jordnära, avkopplande helt enkelt. Härbärgena har ett tiotal sängar och en mikrovågsugn, så när vi på de fyra första orterna inte lyckades hitta någon öppen matservering blev det lite knapert. Tack och lov hittade vi minimala mataffärer, men kall burkmajs, grönsaker, fiskkonserver, ja det var en märklig kosthållning (och en liter fiskfond var inget lyckat inköp som uppföljning till mikrad kycklingsoppa).

Efter detta tog vi alla chanser till mat och körde extrafrukost, lunch och fika så fort vi fick chansen, men orterna levde upp vartefter och bjöd alla på minst en öppen bar.

Leden går genom jordbruksbygd - som i början känns lite avfolkad och förfallen - för att efter ett tag leda upp bland de halvhöga bergen norr om Sierra Nevada. Februari visade sig vara en utmärkt tid att vandra, med blommande mandelträd, snö på bergen och lagom varmt på dagarna i den ständigt strålande solen. Galet kallt några nätter dock, trots att vi snott åt oss extrafiltar.

Glädjande var också att ingen av oss upplevde några fotproblem. Jag kom ju hem tämligen halt i fjol och även om det förstås är skillnad på 20 mil och 80 så upplever jag att det gick mycket bättre i år. Erik inledde fjolåret med riktigt besvärliga skavsår, men trivs uppenbarligen bättre i sina tungkängor. Jag hade samma skor, men nu med specialgjorda sulor och detta plus aningen lättare packning kanske gjorde skillnad. Det är kanske ingen vågad gissning att tro att det kan bli ännu mer Camino framöver.
 

Catrin Johnson
Senast aktiv - från Stockholm, Stockholms län, Sverige
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem