Resdagboken

Paradise

söndag 30 december 2018 Noosa Shire, Queensland, Australien
  • 215 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

En liten (ehh. Väldigt lång....) rapport från paradiset. (English version below) Vi har nu hunnit förflytta oss från Yepoon och kört ned till Gladstone där vi mötte upp familjen Jansen. Det var ett kärt och tårfyllt återseende även fast tjejerna och Marius sågs i somras och vi alla sågs i Japan förra året. Härligt att vara samlade. Vi tog en lunch på ett jättefint café innan vi skulle handla med oss lite snacks och vin. Vi skulle bege oss till Heron Island som är en fantastisk ö mitt ute i havet och som är den sydligare delen av revet. Där finns endast en liten shop och en restaurang där alla mål serveras så vi ville ha med lite eget. När vi checkade in fick vi reda på att det var lite häftig sjö och de rekommenderade sjösjuketabletter. Amy och Fredrica tog men vi andra trodde det var lugnt. Vi var snabba ombord och tog platserna längst bak och vid fläkten. Kom iväg ca 15 min senare och fick höra att de första 20 minuterna skulle vara lugnare. Och de var de. Sen började det gunga rejält! Fler och fler passagerare gick bak, den ena gråare i ansiktet än den andra. I vårt sällskap klarade sig alla bra även om Amy behövde kall handduk och is. Det var en mycket lång resa för vissa som var riktigt sjösjuka. Jag och Daniel försökte koppla bort allt som hände runt omkring med pod/musik och det gick bra. 
Efter ett par timmar var vi äntligen framme och fick äntligen se skeppsvraket vid inloppet. Härligt att vara här igen. Vi kände också den fräna doften. Det här är en fågelö så det är fåglar precis överallt, såväl som fågelbajs.  Man får räkna med en och annan blaffa och man ska kanske inte titta uppåt med öppen mun 😄 vi hade redan fått våra rum men tyvärr fick vi vänta på väskorna där våra badkläder låg. Gick och satte oss vid poolen och njöt av att vara tillbaka. Det var lågvatten så inte badbart i havet heller. 
Efter kanske 40 min fick vi bagaget och kunde svida om. Njöt av lite bubbel vid poolen innan vi tog en promenad på stranden. Efter att ha gått en stund ropar flickorna till. ”Turtles”! Och vad får vi se om inte två rangers med sköldpaddsungar. Hjälp så fina! Vi fick alla stänga instruktioner men fick sedan hjälpa till att få ned dem till havet. Vårt uppdrag är att hålla undan måsarna som flockas för en fin nykläckt sköldpadda till mellanmål. Min sköldpadda var snabb som blixten och jag följde den ända ut i havet och hoppas den klarade sig. Jag vill åtminstone tro det. De andra tog lite längre tid på sig och var emellanåt utpumpade. Rangern berättade om deras äggula de har vid naveln och som de suger upp och har som energi de första 3-5 dygnen. Det känns som att de använder allt på den här långa långa marschen ner i vattnet. De kämpar så tappert. Ramlar ibland på rygg och vi fick inte hjälpa till. En av dem hade fel på en fena och fick lite hjälp men klarade sig inte. Även Sophias fick tyvärr sätta livet till när en mås tog den i vattnet. Det är verkligen fruktansvärt när de har kämpat så länge. 
Tyvärr missade Eva och Peter det här fina ögonblicket så vi tog istället en tur vid midnatt för att se de stora honorna komma upp för att lägga ägg. 
Månskenet lyste upp stranden vilket var tur då ficklampor är bannlysta. Ganska snart fick vi veta att det var en loggerhead hona som höll på att lägga ägg och vi fick två och två gå upp och titta. Det är två sorter som är här. Green turtle och loggerhead den sistnämnda är snabb och lägger äggen på kanske en timme. Den andra kan hålla på 5-6 timmar. De går dessutom olika. Green har jämna paddeldrag, dvs båda fenorna rör sig parallellt medan loggerhead går omlott. De gör tydliga spår i sanden och innan högvattnet har spolat bort spåren kan man se vad som hänt under natten. Det är verkligen magiskt att få se även om det bara innebär att man ser sand som sopas upp i luften av deras stora fenor. Vi såg 4 st och kunde nöjda gå tillbaka. 

Andra dagen spenderades med en ganska lång snorkling på båda sidor av hamnen. Vi började motströms men bytte sedan taktik. Vi såg en del mindre fisk, några hajar (blacktipped och shovel head) en hel del rockor (både sting och cowtail) men inga sköldpaddor. Det var inte helt soligt heller så efter någon timme ville vi värma oss vid poolen. Efter lunchen började vi vid poolen men insåg att stranden ju är så mycket bättre. Som vilket paradis-vykort som helst och gick dit istället. Sol och bad och bokläsning bredvid det mest turkosa vatten du kan tänka dig. Magiskt!! 

Måltiderna intas som sagt på samma restaurang och lunch och middag är a la carte. Maten är bra och inte extremt dyr om vi jämför med fastlandet. De hade ju kunnat kräma på ännu mer... Vårt största problem är vattnet. Det är avsaltat vatten i kranen och det smakat verkligen inte gott 😄 Vi kämpar men har nu gett upp och köpte flaskor i affären. Det enda som fanns var italienskt vatten 250 mk för 3 AUD!! Och vi köpte ändå 6 st så ni förstår hur desperata vi var. Vi bor i bungalows (vi i nr 174 nära poolen och restaurangen) och hör finns inga lås utan det är alltid öppet. Ovant i början men nu ganska skönt. 

Kväll 2 skulle Fredrica ut med Amy och Sophia men pga missförstånd blev det bara Amy o Sophia som var ute och fick se 3 honor lägga ägg. 

Fredag hade vi snorkling bokat kl 11. Vi åkte ut i ganska blåsigt väder och ankrade upp vid 3 rocks. Som vanligt en massa instruktioner och förhållningsregler från vår glada instruktör innan vi fick hoppa i. Vi skulle dessutom köra så att vi alla följde strömmen. Mao alla följer instruktören. Både jag och Daniel höll oss långt bak medan tjejerna höll sig vid instruktören. Han var väldigt bra och visade massor. Men för att höra ska man vara långt fram och då är det en massa fenor där också. Så vi körde långt bak. En fin tur där vi fick se sköldpadda, haj (bara några av oss), papegojfisk, trumpet fish och en hel del annat. Det var både grumligt och klart. Min nya snorkel som jag köpte igår levererade galant! Behövde knappt blåsa ur den. 

Vi var i ca 45 minuter och det var en väldigt bra tur! Till det roligare är ett annat sällskap som är här med tre killar som har fått span på våra tre tjejer. Till storyn är att en av killarna är en replika av Fredricas farbror Rikard. Och vad händer, jo det är klart att de är med på samma tur. De visade sig vara ganska trevliga i alla fall och de har dykt upp här och där. Senast vid snorklingen vid hamnen efter kl 17:30 då det är fritt fram att bada där. Vattnet var tyvärr väldigt grumligt så vi såg inte mycket. Träffade en familj från Brisbane så Daniel körde hopp från jettyn där han filmade barnen samtidigt. Bra att han fick leka av sig 😄

Fredag kväll bjöd på en magisk stjärnhimmel och vår snorkelinstruktör visade med sin laserpekare en del stjärnor, bl a hur oxens tecken blev huvudet på sköldpaddan och hur man sen kan se en hel sköldpadda. Jag,Marius och Daniel tog stolar och vin till en plats där det fanns mindre lampor och vi hade en magisk stjärnhimmel ovanför oss medan vi pratade om ditt och datt. Fantastiskt helt enkelt!! 

Lördagen började redan kl 04:00 då klockan ringde och det var dags att gå till Shark bay och north Beach för chans att se sköldpaddor. Vi var inte ute länge innan vi såg spår av en green turtle och snart var den på väg ner. Inom 10 min såg vi nästa. Magiskt att skåda. 
Vi gick längs stranden och nu hade det ljusnat ganska mycket. Såg ett spår upp men inget tillbaka. Alltid ett bra tecken. Träffar på en ranger som var på väg i säng. Han berättade och visade gladeligen denna hona som var mitt i äggläggning. Vi kunde sitta nära och bara följa förloppet. Hon hade gått uppför en brant sandbank och låg med ansiktet mot havet. Fin utsikt över vattnet och soluppgången. Det kom fler åskådare men det var helt tyst och lugnt omkring henne. Ovanför oss flög mängder av måsar och de svarta fåglarna som är så vanliga här. Plus de två stora örnarna som bredde ut sina vingar och seglade över oss. Maffigt! 
När hon lagt klart började hon täcka över med sand. Först med bakfenorna och sen även med de främre. Hon höll på både länge och väl. Vi hade nu suttit nästan en timme och hon verkade inte alls klar. Vattnet började sjunka och de får det ju jobbigare ju längre vattnet hinner ut. Vi trodde hon skulle glida nerför den sandbank hon klättrat över men hon grävde sig istället igenom. En timme och 20 min senare kunde vi äntligen se henne nå vattnet och glida iväg. Vackert! 
På väg tillbaka fick vi dessutom se fler spår efter nynedstigna paddor och en som precis nådde vattnet när vi kom. Den hade lagt ägg precis nedanför bungarna bara nåt hundratal meter från restaurangen och poolen. 
En mycket lyckad morgon men nu var vi hungriga och fick en kort slummer innan frukosten serverades kl 7. Därefter fick vi lite mer slummer till kl 9 då jag, Daniel och Fredrica hade ett yogapass. En blandning mellan vinyasa och yin. Mycket härligt och vi blev faktiskt lite piggare efteråt. 
Dagen spenderades sedan på stranden, med snorkling så även farfar fick prova och vid poolen. Snorklingen var till en början ok med koraller och småfisk. Men vi undrade var alla rockor var. Vi har ju sett dem hela tiden annars, i och för sig mest på North Beach. Framme mitt emot ställningen mötte vi ett stort stim papegojfisk och en annan sort jag inte kan namnet på. De var av den större storleken så det var kul. Väl framme vid hamnen var vi besvikna över att inte ha sett rockor och då, då kom de. Eller snarare, där låg de. Både en cow tail och en annan som kan vara sting eller den andra. Plus en stor gul shovel head som kom simmande. Härligt! 
Tjejerna avslutade dagen med att återskapa några foton vi tog här 2009 och sen skip-bo. Nu bara middag kvar och sen ska vi lämna imorgon kl 11. Hoppas det är lugnare på sjön då 😄🤢

Here is a little (or I should rather say, a pretty long) report from paradise! We have now transferred from Yepoon, drove to Gladstone where we met up with the Jansens. It was a really nice reunion, and we were all a bit moved to meet even though Marius and the girls met this summer and all of us last summer in Japan. Good to be together again.
We had lunch at a nice café in the center of the town, and then took a warm long walk to the shopping center to buy some wine and snacks. We were off to Heron, an island in the southern part of the Great Barrier reef, 90-100 k from the coast. In the island there is only a small shop for souvenirs and some necessities and one restaurant where all the meals are being served, so we wanted to bring some of our own.

When we checked in we were told that the sea was quite rough, and they recommended taking some sea sickness pills. Fredrica and Amy took but the rest of us skipped it. We were quick to board and got the seats in the back of the boat and next to the aircon. We got going and they said that the first 20 min would be ok, then it might get worse. And it sure did! It got to be a very bumpy and wobbly ride, and more and more people got to the end of the boat with bags in their hands. Amy was worse off of us 8 but she managed well with some wet cloths and a bag of ice. Daniel and I tried to shut the sound and sight of the others by listening to music/pod and shutting our eyes. After 2 hours we could finally see the reef and the shipwreck that is situated just at the jetty. It is so lovely to be here again. We were here with the Jansens in 2009 and we have great memories from that time. We soon remembered the smell and noise as well. This is a bird sanctuary, where thousands of birds stay or visit to nest. There is a high risk of getting bird poop on you, and you should make sure you don’t look up with your mouth open. Our rooms were ready but we had to wait a little on the luggage, where the swimwear were so we spent the time by the pool looking out over the reef. There was a low tide so we wouldn’t be able to swim anyway. There is a 3 m difference between low and high tide in the island.

Got the luggage after 45 min and celebrated with a glass of sparkling wine before we took a stroll at the beach. After having walked a short while, the girls shouted “turtles”! And what do we meet? Two rangers carrying turtle babies, just hatched and on their way to the ocean. OMG how cute they are! We got some strict instructions but then we got to help. Our mission was to keep all the birds (especially the sea gulls) away until they are down in the water. Each hatched turtle lives a dangerous life, and the birds would really like a small snack. My baby turtle was super quick, and even though it was a hefty walk, he made it well, despite two times falling on his back. I followed it all the way in the ocean and I really hope he or she made it. The other ones were a bit slower and you could see how tired they were. The ranger told us about their yolk that they digest and which gives them the energy for the first 3-5 days. It feels like they use it all just to get to the water. They fight so hard. Sometimes falling over or in a huge pit (i.e. a footstep), crawl over huge ridges and slide down the other side. One of the turtles had a damaged flipper and couldn’t really swim. He got some help but we think he is now dead. Also Sophia’s turtle had a bad encounter with a sea gull, right after reaching the water. It is really so sad to see them being eaten after all that work. And also because they are so cute. Only 1 of 1000 is said to reach adult age.

Unfortunately, Eva and Peter missed out on this beautiful moment. So to make sure they got a chance to see turtles the first day we went out at midnight to see the big turtles coming up to lay eggs. The moon lit up the beach well which was good since flashlights are banned. Pretty soon we were told by a ranger that there was a logger head just ahead of us, and we got to go up there two and two to see her. It was of course a little dark, but we could see her. There are two kinds of turtles here. Green turtle and logger head. Green turtle is kind of slow and can get up and spend 5-6 hours on finding the right spot for the eggs and for the digging, laying and covering it all up. The logger head is much quicker and can lay the eggs in an hour. They also make different tracks. The green takes parallel strikes with their fins, while the logger head takes one at a time. They make very visible tracks in the sand and before the high tide wash it away, it is easy to see which kinds have been up laying eggs. The rangers keep track of the up and downs, and mark when they have counted for it. When the turtles are digging, you can see sand flying around, and they work well with their fins to cover the nest before going back to the water. Then they will repeat the procedure after a month or so.

Second day was spent with a pretty long snorkeling around both sides of the jetty. We started against the stream but changed tactics to go with the stream instead. We saw some smaller fish on the reef, a few sharks (black tipped reef shark and shovel head), quite a few rays (sting and cowtail) but no turtles. The sun wasn’t really there so after an hour we needed to heat up by the pool. After lunch we realized that the beach is so much nicer than the pool. It really is like any paradise post card you see. The colors of the sand and the water is amazing! Bright turquoise and water clearer than in the tub at home. Spent the afternoon swimming, sun bathing and reading. Not awful at all.

The meals are served in the restaurant. Lunch and dinner is a la carte and is quite ok and not crazy priced as it could be. Main for 24-35 AUD can be considered ok since they could have wanted even more…. Our biggest issue is the water. We consume huge amounts and the tap water is ok to drink but tastes…eh….not so good. It is awful, desalted water and is really not good. We were trying but had to give up and buy bottled water. The only they had was Italian water in small bottles (250 ml) to the low price of 3 AUD! And we still bought 6 of them so you can see how desperate we were. (The third day we bought big bottles, 7 of them, and they only costed 5 AUD)

We live in small bungalows with fan. We have veranda to the back, where the view is quite bad. Mostly trees with bird poop and hundreds of birds walking around. Ok anyway. We live in 174 close to the pool and restaurant, Jansens closer to the jetty and the grandparents a bit further in. None of the houses have a lock, so no need to keep track of the keys. Felt strange in the beginning but I must say it is quite nice 😊

Second evening the girls were going out but due to miscommunication only Amy and Sophia went, and they got to see 3 laying their eggs.
Friday we had snorkeling booked (complimentary) at 11. It was quite windy when we anchored at 3 Rocks. The friendly and joking instructor had a long instruction before we were able to jump in. We were doing a drift tour with all of us more or less in a group. Not our favorite thing but just to get along with it. The instructor was really good at telling and showing what we saw. The girls were close to him the whole time and Daniel and I were in the end. In the front there are usually too many flipping fins out of control and we wanted to avoid that. It was a good tour where we got to see turtle, shark (only some of us) parrot fish, trumpet fish and a lot more. The water had both good and worse visibility, but overall a nice time. I bought a new snorkel the other day and it was awesome!

We had about 45 min in the water and we were all happy with what we’ve seen and it was a good group. To the story is that there is a family here with what we think parents and their adult kids, among them 3 guys that have really spotted our girls. Of course they were also on this trip. And to add extra fun is that one of the guys is a replica of Rikard, Fredrica’s uncle. We were a bit skeptical at first but they seemed to be nice guys, and we met them in the jetty the same evening when we were snorkeling again. This time with very low visibility so we didn’t stay long. Met a family from Brisbane that were jumping off the jetty, so Daniel joined them and got to play off some energy, good for him 😊

Friday evening showed us the greatest sky. Totally clear sky and billions of stars. We met our snorkeling instructor and he pointed out the old aboriginal star sign of the turtle where Taurus is the turtle head, and some other stars make up flippers and body. Marius, Daniel and I took our chairs and some wine to a dark place where we could see the sky and had a very nice evening chatting about this and that.

Saturday morning at 4 am, the alarm went off and it was time to walk to Shark bay and North beach to see turtles. After less than 10 minutes we had our first tracks of green turtle and we could soon see her returning to the water. Within 10 more minutes we had our second. Now it was also lighter, so we could see better. We continued to walk the beach and saw one single track. A good sign that the turtle is still on land. We met a ranger who was on his way to bed after a long night. He was eager to show us and we got to see the turtle up very close and also the eggs that she was just about to lay. This turtle came up very late but was quick to find her spot. He wasn’t shy at all so we stayed very close to this female. She had climbed a sand ridge and now lay with her head towards the ocean, with a great view on the sunrise. More people came but all were quiet and calm. Above us were several gulls and also the two eagles that live here. They sailed with their long wings spread out. Beautiful.

Once the eggs were laid, she started to cover the nest with her back flippers, then the front ones too. She kept on doing this forever and ever. We thought she’d take the opportunity to glide down on the beach again but instead she dug through it. The low tide was coming in and we were worried she’d have a tough job ahead getting to the water. She continued to throw sand but once she was done, she was actually quite quick in to the water. 1 hour 20 minutes after we arrived we could finally see her gliding in the water. With a great memory, watching this turtle in the glowing sun rise, just meters away. Amazing!

On our way back to the rooms we got to see more tracks of recently returning turtles, and one who was just hitting the water, very close to the resort pool. This was a very successful morning and we were quite hungry when we got back. Had to wait for the restaurant to open and then we had a quick slumber before our 9 am yoga, which was also very good. It actually made us feel less tired.
The day was spent on the beach with snorkeling, that even grandpa got to try. IT was ok in the beginning with small fish on the reef, but we were wondering where the rays and sharks were. You can see them almost everywhere but now there were none. Just opposite the wooden construction we saw a large group of bigger fish (parrot fish and this with the nose I don’t have the name of). Once by the jetty we were interrupted of a weird and confused lady with her two kids that did not control anything, but hit us, went right before/after us and simply didn’t have any clue of what they were doing. All of a sudden Amy tells us to look down and there we had a cow tail just ahead, and out of the blue also a shovel shark and a third ray. So, we ended well. Great.

The girls ended their last night in Heron by remaking photos from our last visit, and the result was awesome. So much fun and how cute they looked. Bags got packed and we were all quite tired so we went to bed early. Sunday at 8 the bags should be packed, meet at jetty at 9.30 and depart at 10. One lady with a baby obviously left one day early, and had to have other arrangements made. Talking about bad luck…

Now we are in the car after a smooth ride from the island. We are heading to Noosa where we will celebrate New years.

condan
Senast aktiv - från Stockholm, Stockholms län, Sverige
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem