Resdagboken

Allt ordnar sig

fredag 3 augusti 2018 Blokowa 9, Warszawa, Masovien, Polen
  • 447 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

(Hans-Örjan)

Fredag2018-08-03 , Wolborz - Warszawa , 175 km 

Pigga som... ja, varför inte som mörtar? hoppade vi upp och packade ihop, varefter vi raidade frukostbuffén. Snabbt gjort men lite att äta fanns det. Jo, det fanns mycket att äta, men inte så mycket föll oss på läppen.

Eftersom vi, som berättats tidigare, blev snuvade på vår besöksdag I Warszawa ville vi få så stor del av dagen till att iaf strosa runt litegrann. Därav beslutet att ta motorvägen istället för the long and winding road som vi brukar. Det tog sin tid iaf, kan jag säga. Jag håller på att bli bra kompis med Google Maps GPS, men den har sina nackdelar. I starkt solljus blir den svårtydd genom plasten till gps-hållaren jag har. Dessutom verkade den uppdatera långsamt, vilket gjorde att jag ett par gånger fick göra några instinktiva vägval. Den första gångerna gick det rätt, men naturligtvis kom vi rejält ur kurs till slut. Det var iaf vad jag trodde, men när telefonen fått svalna lite - iPhone lägger av när den blir för varm, vilket är en effekt av dels solen, dels konstant laddning (den är nämligen batteritörstig när man kör den som gps. Förbättringsidé till nästa tur finns.) - var vi faktiskt inte så fel. Byte till den vanliga Kartor-appen, och upp i sadeln igen de sista kilometrarna.

Jahapp.. här är det. Men var är 'hotellet'? Sökande och frågande förblev resultatlöst, så fegisvarianten fick det bli. MmmHmm... jag fick ringa. 
- Allåååååå!!!!!
- Hello, this is Hans-Örjan Sjöberg from Sweden. We have a reservation for tonight.
- Yes.... (Lång tystnad)
- Ehh.. hello...?
- Allåååååå!!!!!!!

Ja, ni fattar. Efter att två gånger förslagit 'ska vi inte prata ryska istället?´ enades vi om att Landladyn skull komma till adressen. Nu ska det tydligt framhållas att vi hade en rumsbokning från klockan 16.30, och när denna spännande konversation hölls var klockan 11.30, så hon var väldigt tillmötesgående genom att släppa det hon hade för händer och störta sig iväg.

Vi lastade av under tiden, och hann även med att jag rekade av närområdet och inhandlade två läsk och - såklart - två öl. De senare väntade vi med.

Damen kom, och med en strid ström av blandat polska och engelska lotsade hon oss upp till lägenheten. 
- I not know if room available, beklagade hon.
- No problem. Can we put in bags and take shower? (Jag hemfaller åt synnerligen torftig engelska i så'na här lägen. Mycket irriterande.)
- YES YES!! You put in bags!
Damen sken upp och älgade iväg efter två handdukar. 
- Your room seven o'clock, förklarade hon och bankade å den låsta dörren märkt B
- Dzienkje. Dobre! kvitterade jag på... ja, hemgjord polska. Man får poäng för att man försöker. Damen log ännu bredare och bakande illustrativt på B-dörren igen. Då! Då öppnas den och två ungdomar med rosiga kinder och kläder som såg ut att ha tagits i i 180 tittade ut. 
- AHA! utbrast damen, och fyrade av ca 2.639 ord i kommandostil på polska, varpå grabben nickade och svarade 'okej'. Flickan, även hon i 19-årsåldern, såg mest förvånad ut.

det visade sig att jodå, de hade fått besked om at de skulle behöva byta rum idag, men inte förrän framåt eftermiddagen. Grabben, talandes väl så bra engelska som jag (prov utan större värde) tog emot mina ursäkter för att vi kom så för tidigt med avvärjande handrörelse. Under tiden tjejen packade ihop deras saker och bytte rum, och Damen röjde runt med nya lakan i bäddsoffan som hon stolt visade hur den fälldes ut, tolkade grabben hennes strida flod av information.
- She want you to take coffee and tea in kitchen after shower.
- Okej, thank you...

Jippie, just vad vi verkligen längtade oss prickiga efter; en kopp ångande te när vi och allt runtomkring oss låg på strax under smältpunkten. Men som de artiga svenska vi är gjorde vi i ordnng varsin kopp när vi hade duschat, och vips! kom Damen älgande.
- Room ready for you! Come come!

Så kunde vi slutligen flytta in i vår not-så-stora-rum med den-inte-jättestora-bäddsoffedubbelsängen. Damen sken av lycka när vi försäkrade henne att allt var bra.
- Dzienkuje dzienkuje. Dobre dobre, Super.
- <strid ström av polska ord> under det att hon visade upp nycklarna på knippan. 
- Yes yes. Jag fattar... sa jag och hoppades att jag gjorde det.


Fair enough. Vi var installerade, och kunde äntligen knäcka upp de där ölen som legat och väntat i kylskåpet - naturligtvis på hyllan märkt med ett kraftigt B i svart tusch - och ännu en gång konstatera att 'det vill gärna bli bra'.

Vi hade fått info om var vi kunde hitta bussen till centrum, och den tog vi ner till Gamla Stan.Väl där strosade vi runt ett bra tag innan magarna påminde oss om att nu var det dags att äta. På en typisk(?) polsk krog med typisk(?) polsk mat beställde vi in öl och mat. Ölen var god, maten var sådär. Inte superb och inte dålig. Den var helt enkelt sådär.
Mera promenad, och ännu en öl, en liten den här gången. Vi ska ju köra mc i morgon.

Buss tillbaka ut till 'hotellet', som inte på minsta sätt är ett hotell. Vi är inhysta i ett av tre rum i en lägenhet som ser ut som att vem som helst kunde bott här, iaf om den personen gillade mycket saker. Men det är okey, WUPIWUG.

Nu strax dags att försöka ladda upp den här texten (tack för att du orkade läsa ända hit), men det är inte helt säkert att det lyckas. Hela stan verkar vara utan telenät, och därmed även sms-nät. Bilder kommer när det lyckas oss.

Inge Och Hans-Örjan
Senast aktiv - från Vallentuna, Stockholms län, Sverige
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem