Resdagboken

Reflexion

tisdag 3 april 2018 Stockholm, Stockholms län, Sverige
  • 366 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

Ett kort stopp hemmavid över påsk ger tid till reflexion. Fast jag vet inte om jag kommer på så mycket att reflektera över. Vår första resa till Sydamerika var tänkt att vara ”light” och det var den verkligen. Våra tre utvalda länder var alla enkla, säkra, vackra och vänliga.

När vi 2000 besökte Costa Rica var det, ja är väl nu också, mönsterstaten i Mellanamerika. Vi kom från backpacker-heaven i Australien och Nya Zeeland, ett Fiji där vi ställde ryggsäckarna mitt i byn för att gå och handla och dyra Franska Polynesien. Vi möttes av ett San José där vi förvägrades släppa ifrån oss bagaget på hotellet innan gallergrinden var stängd, där man inte öppnade bussens bagageluckor utan att alla passagerare var samlade utanför, där bankomater vaktades med maskingevär, där vi blev ficktjuvade på den röriga busstationen och mötte turister som blivit rånade på allt.

Och den här gången? Inget sån’t! Inte en minsta aning! Inga trix för att lura oss på något. Gott om folk ute vid de flesta tider på dygnet och god stämning utan fylla. Axlarna åkte ned redan i BA och stannade där.

Allting fungerade, bussnäten är fullständigt fantastiska. Vi har haft en underbar och helt problemfri resa och vet inte om det är tiden som stått för förändringen, eller om det är de valda ländernas förtjänst. Vi kommer säkert komma tillbaka till världsdelen någon gång, då får vi se, men världen är stor och det kan dröja.

Vad gäller spanskan gick det väl sådär. Det känns som kunskapsnivån backat en del efter studierna och framförallt hade vi svårt att förstå vad som sades till oss (och det beror nog inte så mycket på de sydamerikanska dialekterna) och då blev det ju svårt att ha en dialog. Men att resa i regionen utan att kunna spanska alls tror jag skulle vara svårt. Det talas en hel del engelska, framförallt söderöver, men det finns också många, även unga, som inte talar ett enda ord. Busspersonal är speciellt svårflörtad, svarar gärna på en fråga med en lång harang man inte fattar alls, för att sedan demonstrativt vända ryggen till för att pyssla med något annat eller tända en cigarett.

Så tack för oss, MYCKET nöjda.

Catrin Johnson
Senast aktiv - från Stockholm, Stockholms län, Sverige
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem