Resdagboken

Olja

fredag 10 november 2017 Spéracèdes, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrike
  • 502 Visningar
  • 1 Kommentarer
Rapportera

Klockan tio på förmiddagen idag träffade vi Nicole - som vi har hjälpt med olivskörden - i Spéracèdes där det finns en olivkvarn. Invägningen gav vid handen att oliverna vägde 224 kg. 
En kort beskrivning av tillvägagångssättet: Frukten hälls upp i en stor tratt och därifrån förs den via ett paternosterverk över i en tvättanordning. Sedan passerar oliverna två kvarnanläggningar, där de mals till en massa som ser ut som tapenade. Denna massa går igenom en centrifug, där oljan skiljs från fruktkött och malda skalrester. Slutligen separeras kvarstoden, för att skilja olja från vatten.
Det var fler odlare på plats, så det tog några timmar innan just ”våra” oliver övergått till oljestadiet, men när proceduren var genomgången, var Nicole ägare till drygt femtio liter kallpressad jungfruolja.
Som tack för hjälpen bjöds vi sedan på lunch av Nicole och vi satt på en uteservering i ca arton plusgrader och njöt av mycket god mat.
I kväll ska vi träffa några svenska vänner till Brita och Pär, för att äta och ev titta på fotboll tillsammans.

Per-Inge Bergh
Senast aktiv - från Claviers, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrike
Kommentarer
Postat av Kjell Arne och Gullan

-Man lär sig en hel del när en god vän delar med sig av nyvunna erfarenheter! Men så är det förstås en fin pedagog. Tackar!u

subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem