Resdagboken

Smoky Mountains

lördag 21 oktober 2017 Cherokee, North Carolina, USA
  • 527 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

Om går dagen va 9.5 timme full fart så har dagen i dag varit det exakt motsatta. Efter frukost ladda vi gpsen mott Smoky Mountains National park. Det börja så där, vi kom knappt ut från motellets utfart för köerna var så täta. För vi skulle ju göra samma sak som tusentals andra lördagslediga amerikanare. Men vi hade bestämt oss in i kön. Halv vägs så går kön typ i 2 miles i timmen och vi får se en bergs rodelbana  på några sekunder besluta vi att bryta oss ur kön och svänga av. Och jag och Niklas körde den ena och magnus åkte själv. De fanns bromsar men de behövde man inte använda förens man kom ner sa banskötaren. Givetvis påminner Niklas på vägen upp att ” du hörde va han sa inga bromsar”  tjena tänkte jag…. Av självbevarelse drift bromsa jag första kurvan sen slog fan ner i mig och fri fart infann sig..jäklar va det va kul. Och fort gick det. Ett klart värt avbrott. Sen ut i köerna igen. Väg som normalt tar en kvart o åka tog 1 timme. Och när vi kom upp i bergen blev det värre. Det första målet i bergen var Cades Cove en dal uppe i bergen dit nybyggarna kommit och slagit sig ner. Där fanns 2 kyrkor kvar och några boställen.  De var en väg runt dalen, så man åkte runt den. Den turen tog ca 3 timmar. Då passa även Niklas på att få epanfall. Men de gick bra. Sen skulle man tillbaka till huvudleden som gick över bergen, den vägen tog också 1 timme. När vi kom ner till huvudvägen så skulle 9 av 10 bilar ner till Gatlingburg så äntligen börja trafiken flyta för oss som skulle över bergen. 
De är ju ett naturreservat och USAs enda gratis att besöka. Men ändå så missar de mycket med miljön, att tusentals bilar ska åka på enfiliga vägar utan omkörning i genomsnitt 15 miles där de var 35 miles p/h istället för göra säkra vägar och lätta för trafiken och dalen kunde fått ett miljövänligt tåg som åkte runt dalen och bilar ställdes på parkering. För minska utsläppen. Men de va bara en tanke.
Vi räkna på 2.5 km 500 bilar i långsam kö…
Ja nu till det fantastiska, naturen är vacker här uppe och nu i lövfällningstiden får träden fantastiska färger och många av de som besöker bergen är där för det färgskådespel som ges. Och för en annan som lever i Sverige med skogar så är det visst vackert men vi har det och framför allt vi får gå i andras skogar och har den rikedomen som allemansrätten ger oss som de inte har här. Vi åkte upp på bergskammen och där längs med kammen går  Appalachian trail en vandrings väg som indianerna gick och är i dag i bevarat tillstånd ca 70 miles lång och följer bitvis gränsen mellan North Carolina och Tennessee. Och uppe på bergskammen gick vi och stod sedan på gränsen med en fot i varje delstat.  Utsikten var helt enorm. Här i bergen växer rodedendron i frihet. Vi så hjortar och massa olika fåglar. Färden gick sedan ner på andra sidan och vi kom ner i Cherokee indian reservat. Vi åkte en del vägar i området och såg bra områden och mindre bra. Men de hade fin skola. Och mycket butiker och casino och bingohallar. Självklart stanna vi till vid Cherokee brandstation men ingen va där. Slingrande vägar  ner mot Asheville där vi lämna småvägarna och åkte upp på inerstate 40 igen.
Vi körde ett par timmar till Greensboro och här kommer mörkret fort så det blev mörkerkörning lokal tid framme va 23.30 vi checka in och tog en sväng i området. Vi träffa en polispatrull som stod vid waffelhouse ( våfflor i stil me mac Donalds koncept) varje natt efter en skjutning för 3 månader sen. De här matstället är enda 24/7 öppna. Så vi stod en stund och prata om allt möjligt. Roligaste de fråga oss om va. Vad tycker ni om Trump då. Ja vi skrattar rätt mycket åt han i Sverige. De sa de gör folk här med, de va rätt besvikna över valet. Dessutom berätta de att de va dåligt betalda och ända positiva var att de fick socialförsäkringar genom avtal, dock fick de betala för det. De tyckte att jobbet va ett kall att hjälpa andra människor. Och klart det tog bilder och De passa på att sätta Niklas i polisbilen, och vi fick se på stungun. Något vi borde ha i sverige. Nu drar vi ner för i dag och fortsätter vår resa norr över i morgon. Over and out!

Erica Åhström
Senast aktiv - från Lindsborg, Kansas, USA
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem