Resdagboken

Oj, vilken överraskning! đŸ‡đŸ€Œâ€â™‚ïžđŸč

lördag 22 juli 2017 Delger murun complex school, Mörön, Chövsgöl, Mongoliet
  • 288 Visningar
  • 1 Kommentarer
Rapportera

Dag 5: Hövsgöls kanjoner
Idag har vi förflyttat oss till Delger Morons Camp. Den ligger sydvÀst om den 1:a  Campen och 70 km frÄn ryska grÀnsen. Vaknade till en strÄlande morgon, Ät frukost, retur med bÄt över sjön och sedan samma vÀg tillbaka i ca 70 km, som vi kom pÄ. DÀrefter tog vÄr "driver" tvÀrt av till vÀnster pÄ en obefintlig "vÀg", som vi sedan tog oss fram pÄ i ca 140 km. Det visade sig senare, att början av vÀgen, var en "autostrada" i förhÄllande till  den senare delen av vÀgen. 

Vi Ă„kte pĂ„ en ljuvlig stepp,  genom skog och över berg. Nomadernas Ger var utspridda, och lyste upp, som smĂ„ vita prickar pĂ„ den enorma milsvida öppna stĂ€ppen. Överallt betade hjordar av fĂ„r, getter, hĂ€star och de urstarka lastdjuren yakarna, som förser nomadfamiljerna med mjölk, ull och kött. NĂ€r vi Ă„kt halvvĂ€gs började vi leta efter ett lĂ€mpligt raststĂ€lle för att Ă€ta vĂ„r medhavda lunch.  Plötsligt sĂ„g vi nĂ„got avvikande i horisonten. Med hjĂ€lp av kikaren, sĂ„g guiderna att en stor grupp mĂ€nnIskor och hĂ€star var samlade. Vi Ă„kte dit för att se vad det var som pĂ„gick. NĂ€r vi kom fram, visade det sig att folket i omgivningen förmodligen hade gĂ„tt man ur hus. Det var en stor lokal högtidsdag, den Ă„rliga Noadam (en traditionell sportfestival med hĂ€stkapplöpning, brottning o pilskjutning). Den nationella Noadam-festivalen , som pĂ„gĂ„r en vecka,  hade precis avslutats nere i Ulaanbaatar. Vi sĂ„g resterna av den, nĂ€r vi anlĂ€nde till huvudstaden. Det var verkligen liv, rörelse, hĂ€star överallt och via högtalaren spelades mongolisk musik, dĂ„ inte speakern pratade. De flesta mongolerna hade ocksĂ„ sina traditionella klĂ€der pĂ„ sig. Plötsligt rusade mĂ„nga till en pĂ„le med röd flagga. Det var dags att ta emot ett av hĂ€stryttar-teamen. Den hĂ€r gĂ„ngen de 3-Ă„riga hĂ€starna, som var pĂ„ vĂ€g in i mĂ„l.  Ryttarna var frĂ„n 8 Ă„r och uppĂ„t. StrĂ€ckan de rider Ă€r 15 km. Vilken fart och elegans de anlĂ€nde och dammet stod som ett moln runt omkring oss. Äran att fĂ„ vinna Ă€r stor och jag sĂ„g nĂ„gra smĂ„ tĂ„rögda, olyckliga barn efterĂ„t. Vi bestĂ€mde att stanna till hĂ€r och Ă€ta lunchen och njuta av det genuina folklivet och tĂ€vlingarna. Det spred sig ganska snart att en grupp svenskar fanns pĂ„ plats, speciellt efter att speakern ropat ut det. Vi blev plötsligt ett litet exotiskt inslag. En av vĂ„ra reseledare Zet Freiburgerhaus har paddlat som elit-kanotist (har ett par SM-guld och vunnet ett nordiskt mĂ€sterskap) utmanade en av brottarna pĂ„ sidan om brottningsplatsen. Han har aldrig provat pĂ„ den hĂ€r sporten tidigare och kĂ€nde inte till reglerna, men efter en kort introduktion stĂ€llde de upp och  gruppen nyfikna ökade. Den mongoliska brottaren fick verkligen ett överraskande hĂ„rt motstĂ„nd och var ganska utmattad efter 2 matcher. Han skulle dessutom, strax efterĂ„t, sjĂ€lv tĂ€vla. Den matchen förlorade han. Till slut mĂ„ste vi bryta upp för att fortsĂ€tta vĂ„r fĂ€rd. Vi hade en bra bit kvar. 

Den öppna stÀppen övergick sakta i allt smalare bergspass och djupa dalgÄngar. Det var lite hissnande, nÀr vi skulle uppför eller nerför kullar med ca 45 graders lutning. TerrÀngen blev ocksÄ svÄrare och svÄrare att köra. Men till slut nÄdde vi vÄr Delger Morons Camp, som lÄg i en dalgÄng, omgiven av  spektakulÀra klippor och spetsiga bergstoppar av kalksten och granit vid Hövsgöls kanjon. Hövsgöls kanjon anses vara en av Asiens vildaste och vackraste floder. 

Efter att vi blivit installerade i vÄra Ger och höll pÄ att Àta middag, kom en tromb dragande fram genom dalgÄngen och dÀrefter öppnades himlens skyar igen.  Efter ca 30 min var allt över. Allt i Geren var nu tÀckt av ett tjockt lager sand, som blÄst in. SÄ nu var det bara att hjÀlpas Ät att fÄ bort sandlagret. Tur att jag inte hunnit öppna min resvÀska, som stod grÄ och fÀrglös inne i min Ger, nÀr jag kom dit.  Till min förvÄning var marken nÀst intill torr, trots det myckna regnet.

Kerstin Hjelm-Karlsson
Senast aktiv - frÄn Uppsala, Uppsala lÀn, Sverige
Kommentarer
Postat av Susanna

Vilka spĂ€nnande dagar du har, mor! SjĂ€lv Ă€r jag och ser himlaspelet... 😍

subscribe

FĂ„ uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att fÄ ett mail nÀr medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem