Resdagboken
Försäljare i bilkö. För här är det bilkö över allt...
Försäljare i bilkö. För här är det bilkö över allt...

Handla på affärer, phu.

fredag 13 maj 2016 Guiguinto, Centrala Luzon, Filippinerna
  • 760 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

Hej alla dagboksläsare. Kul att ni är med fortfarande.

Nu har jag lugnat ner mig och tänkte skriva lite om hur det är att handla något på en affär här. Min laddare till datorn gick sönder när vi kom hit, typiskt att det ska hända nu. Men det är säker lätt att fixa. Gick på köpcentret när där vi bor, de har en dator/telefon affär där. Jo de skulle nog fixa det, stoppade in en massa laddare utan att se om det var rätt ström och så. Som tur höll datorn och de hittade en laddare som passade perfekt. Det var samma ström och skulle vara på 7 A, jag var imponerad att man kan få in så många ampere i en sån liten laddare, min gamla var bara på 5 A. Jag har lite svårt att se så liten text så jag litade på deras kometens för de vet nog vad de pratar om. Hemma kollade Beth och det var 1.75A på den. Ja, det fanns i varje fall en 7 med i siffrorna. Och den har inte brunnit upp än :)

Sen skulle jag köpa en kontakt som man sätter mellan tv antenn kabeln och tv. Ja, en vanlig vit som är på alla tv apaprater där hemma. Men där de säljer tv apparater hade de ingen. Jag frågade varför och de hämtade någon chef över tv avdelningen och han sa att det följer med alla nya tv apparater men köper. Jag frågade vart man kunde köpa den, han sa tyvärr måste du åka till en stor elektronik affär i Manila, ja just det huvudstaden som ligger bara 2,5 timmar bort med buss. Det är som att någon på Elgiganten hemma skulle säga du får åka från Östersund till Sundsvall för att köpa en. Det bor flera hundra tusen människor i området och de har inte ens en liten vanlig kontakt till tv, jag blev så upprörd så jag måste gå ur affären… Sen hittade vi en kontakt på nästa köpcenter ca 5 min bort med en moppetaxi. Jag har varit dit och upplyst han om det :) Jag köpte kontakten och när vi kom hem var den trasig, ja just det, det mesta man köper rasar sönder när man petar på dem, ja så bra är kvalitén. Jag ska be Roger ta med en riktig från Sverige när han kommer om två veckor…

Sen har jag sökt en vanlig USB kabel man kan sätta mellan datorn eller laddaren som är 3 meter, men det existerar inte.. Den längsta är 1,5 meter. Jag hade kollat på en sån kabel för någon dag sen. När vi kom till affären igen sa en annan expedit att den längsta var 1 meter. Jag sa att ni har en 1,5 meter med, han sa nej. Jag gick och visade kabeln och han sa att den var 1 meter lång. Jag tog ut den ur förpackningen och mätte den och visade, så svarade han men den går absolut inte att överföra data med bara ladda aneroid telefoner, Beth var med och översatte åt mig till deras språk, och jag tror att det är bra att hon inte översätter allt jag säger :) Sen när jag var där första gången pep brandvarnaren i taket att det var slut på batteri och det var fyra dagar innan. Jag la till varför har ni inte bytt batteri i bandvarnaren än, han visste inte att det var den som pep. Jag sa att jag kan byta batteriet år er om ni vill, det är ett vanligt 9 v batteri, svaret var att vi har inga 9 v batterier i den här affären…

Att kunna ringa till en affär och fråga vad de har för något finns inte, man måste åka mellan och kolla själv. Sen har de ingen aning om vad de säljer. Så det kan vara ganska frusterande att handla. Sen är all elektronik så dyr, de har samma modeller och märken som hemma och prisen är samma. Det måste bli enormt dyrt i deras mått eftersom lönen är så mycket lägre.

Sen är det så mycket personal över allt, men det har nog en förklaring. Många delar på de jobb som finns för att överleva. Och egentligen kan det vara ganska smart, jag kan inte tänka mig att diagnosen utbrändhet finns här. De verkar ha ganska trevlig på jobbet, skrattar och ha kul med varandra. Vi var på en mataffär som är kanske lite mindre än Ica Maxi hemma. Jag gick genom affären och räknade alla som jag såg jobba där, jag fick till 115 st personer… Ja, jag skämtar inte, bara bakom charkdisken stod ca 20 st, hemma kanske det skulle varit 2 st. När jag går in i affären är det en vakt som tittar i väskan och alltid klappade mig på rumpan, jag tänkte att de måste tycka att min rumpa är väldigt fin, men jag har förstått nu att de letar efter mitt vapen, hehe. Sen när du ska gå ut får du visa kvitto på vad du köpt och sen kollar de att det stämmer.

På de varuhus som har hiss sitter det en person på en stol och tycker på knappen åt dig :)

Ja det är en upplevelse att handla något här..

Så nu har berättat hur det är för en svenska att handla på en affär här, men de som bor är tycker nog att jag är konstig som ställer en massa frågor och så. Det är inte så lätt för Beth när hon ska översätta för här är det inte ok att ifrågasätta något, och vi lärs upp att ha ett kritiskt tänkande i skolan. Så lite kulturkrockar blir det :)

Sen har vi varit på Manila Ocean Park som hade en massa fina fiskar och så, så bilderna får bli därifrån den här gången.

Sam har det jobbigt, han är fortfarande inlåst i karantän och får inte leka med sina kompisar.. Han står på balkongen och skriker hello till alla och are you fine, hehe.

Ser att ni har det lite kallt, typ minusgrader. Här är det sol och ca 38 grader på dagarna. Men snart kommer det lite regn och blir lite svalare, skönt. Skulle skicka lite värme till er om jag kunnat..

Ha en bra dag alla där hemma och kram önska familjen Molin.

Peder Molin
Senast aktiv - från Frösön, Östersund, Jämtlands län, Sverige
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem