Resdagboken
Bokläsning på planet
Bokläsning på planet

Albanien till Turkiet 2

onsdag 6 april 2016 Tirana, Tirana County, Albanien
  • 486 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

Hej!
Resan började på Landvetters flygplats. Där checkar vi in, men får reda på att endast handbagage ingår i de aktuella flygbiljetterna. Bara att gå till SAS informationen och betala 560.- för två väskor. Inte ok, Albatros hur boka ni???

Lämnar Landvetter 7.10 först till Frankfurt, byter plan där till Wien. Lämnar Wien 12.45 mot Albanien. Nu blir det spännande om vi får vårt bagage i Tirana ... JO, där kommer väskorna.
Vår guide Anita mötte oss alla 20 som är med på denna resa. Turen började direkt med ett besök på Historiska museet.
Där fick vi en lektion i Albaniens historia från stenåldern tills idag. En stor del handlade om den store landsfadern, Skanderbeu.
Även kommunisttiden med ledaren Horxia berördes. Det var under den tiden som landet och folket led och många oliktänkande t.o.m. dödades. Först år 1992 blev landet demokratiskt. Landets namn kommer från en av de många folkgrupperna som finns i området.
En liten moské besöktes, idag byggs en större m.h.a. Turkiet. Religionen är inte sträng här, under kommunismen förbjöds all form av religion. I dag växer den sakta, ca 80% är muslimer här men det märks inte i Tirana.
Idag har vi åkt norrut till staden Kruja varifrån Skanderbeu utgick ifrån i hans kamp mot osmanerna på 1400-talet. Staden klättrade uppför bergen, är ganska utbredd och många nybyggnationer kunde ses. Vi gjorde ett besök på ett Etnografiskt museum, det var ett fd rikemanshus. En hög militär byggde detta hus. Intressant att se dels alla verktyg man använde till olika saker, hur de bryggde Raki som skall smakar annorlunda mot den grekiska. Här har de inte anis som smaksättning. Än idag bryggs Raki i hemmen som är helt tillåtet upp till 100 l/år.
Alla hus har kallvattenstankar på taken. Det beror på att vatten bara finns tillgängligt under morgon, lunch och kväll, några timmar varje gång. Om alla betalat för vattnet som de skall hade de haft på vattnet 24 timmar.
Efter lite frigång i byn for vi till en vingård. En utvandrad alban som blivit rik i USA byggde gården i början av 2000-talet och åter börjat odla och göra vin. Gården är inte stor men det ger arbete åt ett antal personer. Arbeten behövs då arbetslösheten är ca 35% i Albanien. Efter att vi provat deras viner och även köpt en flaska återvände vi till hotellet i Tirana.
Nu har vi en paus till ikväll då vi skall äta albansk middag på en restaurang i centrum.

Imorgon lämnar vi Tirana för att ta oss söderut och på em kör vi över till Makedonien.

Må väl alla!

Maggy Och Sune Fritz
Senast aktiv - från Mölnlycke, Västra Götalands län, Sverige
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem