Resdagboken
På stranden
På stranden

Marocko 5

måndag 4 januari 2016 Marrakech, Marrakech-Tensift-Al Haouz, Marocko
  • 667 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

Hej!
Essaouira var en trevlig liten stad. Det var en hel del turister där, försäljarna var i det stora hela ok, inget jagande och gapande om att köpa. Innerstaden, Medinan, var inte så stor så man gick vilse. En underbart lång och fin strand. En dag tog vi en promenad fram och tillbaka, på en dryg timme, ca 6 km, och då var det bara en del av stranden. Där spelades fotboll, kameler och hästar fanns där att hyra för en ridtur.
Dagarna var sköna, i solen 20-25 grader och kvällarna var svalare ca 10-13 grader. Ändå bättre än i bergen. Vi provade på Hammam, ett badhus med värme. Där blev vi intvålade med argantvål och sedan skrubbade med en speciell handske som vi tagit med oss dit. Det försvann en hel del död hud. Kul att prova på det som invånarna själva använder.
Sista morgonen gick vi före frukost ner till hamnen. Där skulle vi se fiskebåtarna komma in. Inga båtar kom endast en stor fiskebåt höll på att lossa. De tar väl lite helg även de som fiskar.
Så blev det lokalbuss tillbaka till Marrakech. Bra buss och den gick i tid. Som tidigare gjordes ett stopp längs vägen för ev fika o toabesök. Resan tog ca 3 timmar. Vi hade en guide som visade oss runt bland gränderna och ett palatsbesök med info. Intressant. Besökte en fin park med fina växter som bambu och kaktus.
Kvällarna var vi på den stora torgen som sjuder av liv med mängder av matställen alla med var sitt nummer. Då har alla gycklare, dansare, ormtjusare dragit sig tillbaka.

Så är det dags att lämna Marocko. Ett väldigt trevligt land att resa i. Ett vänligt men fattigt land med intressant historia med franska avtryck. Ett land som kämpar med att utvecklas, inga sociala nät som sjukvård eller pensioner om du inte varit statligt/kommunalt anställd. Skolor finns och tanken är att alla skall gå minst 6 år men det finns inget krav. Väldigt många är analfabeter av den vuxna befolkningen, tyvärr vanligt bland de yngre också. Arabiska eller Berberspråk är det de talar med varandra, annars är det franska som är det språk de kommunicerar med men förvånansvärt många kan engelska, mer eller mindre. Här finns många judiska områden då judar varit en stor del i samhället. De var som vanligt affärsmän de rikaste har stannat medan mellanskiktet som haft råd har flyttat till Israel. Idag finns endast 5-10000 judar kvar i landet. De olika religionerna som judar, muslimer, kristna har levt sida vid sida och gör så än idag även om muslimerna överväger. Hela norra Afrika ha bebotts av olika Berberstammar. Berber är ursprungsfolket. Många bor i bergen, är/varit nomader, de håller hårdare på de muslimska sederna och ser inte skolan som särskilt viktig, vad tillför det flickorna ... Som vår guide menar generellt med islam är att den behöver "uppdateras", dvs. den behöver anpassas till hur det ser ut i dag. T.ex. behövs inte månggifte längre då det finns män så det räcker idag. Förr dog många män i krig m.m. Kvinnor får dock skilja sig sedan några år tillbaka vilket är ett steg i rätt riktning.

Flyger från Marrakesh till London snart för att träffa Markus, Sabine och lille Maximilian. Måste ju kolla in hans små tänder ... ;)
Onsdag återser vi Landvetter och Mölnlycke.

Må väl.
God fortsättning på 2016!
Maggy o Sune


*************************************************************************************
Islams fem pelare, arkân, på vilka islam vilar är:

1-Trosbekännelsen – Shahada,
Gud ensam är den ende gudomen värd att dyrka och att
Muhammed är Hans sändebud

2-Tidebönen – Salah (Salat),
Minst fem ggr om dagen skall man be, solen styr tiderna

3-Allmosan (skatt till de fattiga) – Zakat

4-Fastan (under månaden Ramadan) – Sawm (Siyama)
Varierar mellan åren

5-Vallfärden till Mekka – Hajj
Den som varit i Mekka kallas efter det för Hajj. Det är bara om man har råd man åker dit

Maggy Och Sune Fritz
Senast aktiv - från Mölnlycke, Västra Götalands län, Sverige
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem