Resdagboken

I surrender

måndag 22 september 2014 Chiva, Khwarezm, Uzbekistan
  • 474 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

Efter resan till Bukhara var vi lite slitna men gick en sväng och åt middag vid den lilla sjön som ligger i mitten av staden och där vi också bodde. Maten var utsökt och även denna stad grymt imponerande med vindar från svunna tider och sidenvägens fornstora dar. Efter sömn blev det sightseeing av högsta klass, vi rusade runt för att inte missa något. Det var mycket mer turister här än någon annanstans och inne i arken som man måste se stötte vi på en svensk grupp. Huvva! Hals över huvud flydde vi in i säkra gränder och gick till det gamla fängelset där meningsmotsättare firades ner i en sex meter djup grop där de fick hänga ett par år innan det var dags att dö. För att det inte skulle bli för hemtrevligt slängdes det ner skorpioner och avloppsvatten då och då.


Efter denna upplyftande upplevelse strosade vi genom staden och sprang snabbt ihop med Ali som vi mötte i Samarkand. Han var ute och letade efter oss och tog oss sen på en tur. Vi inledde med te och åkte sen till emirens sommarpalats där Ali bjöd på inträde och guidad visning av all lyx som fanns där samt huset där emiren hade sitt harem med 4 fruar och 40 inofficiella damer. Så fint!


Efter detta bjöds det på lunch med alla tänkbara uzbekiska rätter och vin. Mätta och belåtna åkte vi in till staden igen där vi stannade i parken och kollade in ett mausoleum samt fick en tur i pariserhjulet, givetvis fick vi som gäster inte betala detta heller. Ali skulle på bröllop så vi drack lite vin och snackade med lokala förmågor som mer än allt ville ta oss till en klubb som spelade Dr Alban.


Jag mådde inte riktigt bra så vi gick hem rätt snart och tur var det. Hej matförgiftning. En härlig natt med kräks samt en svimning med krasch i handfatet följd av enorm bula i pannan väntade. Jag trodde min sista stund var kommen. Syster Maja tog dock väl hand om mig och lämnade mig i kalsongläge dagen efter. Jag sov. Och sov. Maja spanade lite på egen hand. Efter en snabb middag där jag fick i mig lite näring var det tillbaka i sängen.


Idag steg vi upp tidigt och åkte 6 timmar genom öknen och har nu anlänt Khiva som var centrum för slavhandeln under storhetstiden. Staden är ett inringat fort med diverse vackra byggnader, moskéer och minareter. Det är så varmt! Nu har det börjat skymma och vi ska snart sova och sightseea ordentligt imorgon.

Carolina Jäderström
Senast aktiv - från Malmö, Skåne län, Sverige
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem