Resdagboken

Hemma bra, men borta bäst?

fredag 5 september 2014 Mellieha, Malta
  • 687 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

Då var vi tillbaka, hemma i Sverige åter igen. Alltid lika tråkigt att avsluta ett äventyr, men alltid lika skönt att komma hem efter att hemfärden börjat...

Vår vecka tillsammans på Malta har varit helt fantastisk! Hotellet vi bodde på var väldigt bra. Seabank Resort & Spa – All Inclusive. Väldigt generöst all inclusive, vilket vi har gillat starkt. Vi är ju inte de som spottar i glaset.. ;-) inte äter vi lite heller för den delen… hehe

Solen har skinit på oss hela veckan, vissa dagar med lite växlande molnighet…. men jag måste fått säga att det varit alldeles kanon, eftersom vi gjort en del utflykter. Hade inte velat ha gasande sol i ansiktet när vi tog oss an huvudstaden Valletta till exempel. Där njöt vi av dagen – Christopher i äran, på sin 30årsdag – genom att åka häst och vagn genom staden, samt äta och dricka gott på torget. Valetta är en väldigt vacker stad. Vi fick även uppleva en av två klockslag på dagen då de avfyrar en kanon (Mer info om detta: http://www.visitmalta.com/se/info/salutingbattery). Det var riktigt häftigt! Sket nästan på mig när den avfyrades… ;-)


Gozo är genomsyrat av myter och påstås vara den legendariska Kalypsos ö – och vad vore Maltaresan utan ett besök där? När vi åkte till grannön gjorde vi det på egen hand. Tog lokalbuss till färjeterminalen, färjan över, hoppade på Hop-on-hop-off-bussen… sen bar det av. Första stop var Ramla Bay. På maltesiska heter den Ir-Ramla il-Hamra som översätts till Stranden med röda sanden. Precis vad den är. Och en alldeles magisk sådan! Mjuk, fin, röd-orange sand.

Vi passade också på att doppa oss här. När vi gick tillbaka för att hoppa på bussen igen, öppnade himmeln sig och det ÖSTE ner. Som tur var så var det ju varmt ute, så det var bara skönt att få svalka sig lite! Sen var det lite roligt också att få uppleva regnet, då det inte är som våra svenska regndagar… utan snabbt och lätt.. det öste ner, sen var det över. Sweet.

Bussen tog oss vidare till byn Xaghra. Här besökte vi Ggantija-templen (megalit-tempel), som är 5500 år gamla och sägs vara världens äldsta existerande tempel. (Ja, äldre än pyramiderna i Egypten). Stenblocken som använts som ytterväggar är 7,5 m höga…. Frågan är ju hur det var möjligt för människan som levde då att flytta dessa väggar…… ingen vet, och då Gozo är fullt av myter, sägs det att det var den kvinnliga jätten Sunsuna som bar klippblocken dit.

Vidare tog vi oss till Dwejra, som blev vårt sista stopp på Gozo – men också det bästa. Azure Window skapades genom att vågor och hård sjö slog över klipporna under tusentals år. När vi var här var det riktigt vilt på havet, så vågorna slog upp och vinden var stark. Riktigt häftigt att se formationerna i havet få bli en del av vattnets liv. Så mycket jag upplevt under mina tidigare resor, vill jag absolut säga att Dwejra är en av de absolut vackraste platser jag sett! Gozo är även den en plats som numera ligger mig nära om hjärtat. En dag ska jag tillbaka hit. En dag.

Väl tillbaka på hotellet var vi slagna hjältar. Solen på huden, utan förståelse för hur mycket den tagit, då vi haft vinden i håret hela dagen, somnade vi gott i våra sköna hotellsängar.

Dagen därpå hämtade bussen upp oss vid 10. Denna gången åkte vi till andra grannön – Comino. Vad vore ett besök på Malta utan ett besök på Comino, och Blue Lagoon? Nä just det, inget bra besök. Blue Lagoon var alldeles lugnt när vi kom. Mysigt och vaaaaarmt. Inte så mycket folk. Klarblått hav. Inte som i Thailand, utan mer ”vicks-blå-blått” istället för kristallblått…. Ja, spela roll egentligen, för det var JÄKLIGT vackert. I Europa liksom! Inte behöver man åka till en annan kontinent för att njuta av att se sina fötter i havsbottnen =) Havet var kallt, men det hindrade inte mig och Christopher från att simma över till ”andra sidan” lagunen i våra snorkelset.

Älskar att vi fått uppleva så mycket – och tillsammans. Vi kommer aldrig glömma denna resa. Malta ligger varmt och hjärtat.

Just det, vi fick manfall på 66,7 procent också under en dag. Pappa och jag var de enda som klarade oss från dåliga musslor och magsjuka över en dag…. Det firade han och jag genom att äta pizza och dricka öl! Haha! Som tur var blev mussel-älskarna friska igen dagen därpå. Och vad har vi lärt oss utav detta? Att aldrig äta musslor utomlands.. eller någonsin, whatever. ;-)

Hemma bra, men borta bäst. I alla fall för att man slipper städa och diska… ;-)

Så får vi se vart nästa äventyr bär av…..

Emelie Johansson
Senast aktiv - från Skurup, Skåne län, Sverige
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem