Resdagboken

Slutkläm: Fysikens lagar gäller även Ouagadougou!

tisdag 29 januari 2013 Ouagadougou, Centre, Burkina Faso
  • 546 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

2013-01-29 kl 01
Vaknade till, var lite myggbiten, trots ”Mygga”. Måste skriva av mig lite.

Blev igår lite deppad på grund av mina språksvårigheter. Det var lättare när jag var i Japan och hade en tolk med mig hela tiden. Skall jag fortsätta detta projekt gäller det att ha tillgång till en tolk, inte bara mellan engelska och franska utan också svenska. Jag är inte tillräckligt bra på engelska och Mr Google har man ju inte med sig hela tiden. Parlör har jag aldrig använt. Det kanske finns en snabbkurs. Jag hade inte satt upp som mål i livet att lära mig franska, men det är kanske dags.

Jag träffade en professor i vad jag uppfattar som byggnadsfysik, Abdoulaye Ouedraogo, som bekräftade teorierna om små energiförluster, vi blev båda väldigt glada att träffas, eftersom vi tänker ganska lika, har liknande helhetssyn. Han ville gärna vara med i projektet och skrev entusiastiskt på ett omformulerat ”Memorandum of Understanding”. Vill också vara med i utvärderingen av projektet.

Funderade på vad som händer när oljan tar slut. Burkina Faso är ett utvecklingsland. Människor får det bättre och bättre. Det som inte riktigt går ihop för mig är att man har en sådan omfattande trafik och att den ökar. Bränslet kostar lika mycket som i Sverige. En moped kostar nästan en årsinkomst. Människor vill ha bil. Ouagadougo växer med mer bebyggelse och gatorna räcker inte till. Avloppssystem finns inte. Plastpåsar över-allt. Vad händer med staden när det blir fler bilar, när människor använder mer rinnande vatten, mer ström? Politikerna tänker bara något år i taget. Tänker ibland på Tomas Gustafsson, som arbetat med miljöprojekt i Vietnam och Thailand.

Jag har möte med Alain Koala i morgon på hans arkitektkontor. Vi skall titta på ritningar. Jag har lovat Albert och Claire Compaore att rita deras hus och jag vill veta vad som skall ritas. Vilken detaljeringsnivå skall man tänka sig, vilka material finns det? På eftermiddagen blir det en slutdiskussion. Kommer att ha svart kostym på mig hela dagen.

På hotellet har jag packat allt. Jag har fått lov att duscha och klä om innan chauffören Samuel hämtar mig kl 20. Planet går 23:30 via Paris. Jag är förhoppningsvis på Arlanda ett halvt dygn senare.

Hans Eek
Senast aktiv - från Ouagadougou, Centre, Burkina Faso
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem