Resdagboken

Syskon som inte går räkna, inte en bild och tappad tumstock

tisdag 22 januari 2013 Ouagadougou, Centre, Burkina Faso
  • 451 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

2013-01-19 (skrivet på söndagen den 20 kl 09:15 efter frukost)

05:30 vaknade jag, duschade och tog på mig min svarta kostym. Alain hämtade mig innan gryningen och vi åkte i hans fyrhjulsdrivna Toyota till hans hemby.

Begravningsfest låter konstigt, men det är ett tillfälle när byns invånare samlas för att välkomna den nyblivna änkan in i byns familj. Nu när hen-nes man inte kan ta hand om henne (jag undrar vem som tar hand om vem??) tas hon upp i den gemensamma familjen. Patriarkatet är utmär-kande. Det är en ära för kvinnorna att betjäna männen, servera dem hembryggt öl och mat, ta fram stolar och bänkar för männen att sitta på.

Alains far var ”hövding” och Alain har fått överta denna roll. Han tar verk-ligen ansvar för sin familj och sin by. Det är hela tiden människor som kommer fram till honom och ber att få råd eller att han skall bestämma något. Han tar sig tid att lyssna på vad de har att säga. Han skrattar, skämtar, kan bli verkligen arg och skälla ut om han tycker att någon handlat fel och i stunden senare trösta och ge ett gott råd. Alla som han pratat med ser glada ut när de skiljs. Jag förstår ju inte vad de talar om, men det är uppenbart att Alain är en snäll och rättvis domare.

Det är lite svårt att förklara och jag vet inte om jag uppfattat det rätt: Sieg-le är en jordbrukskommun med 6000 invånare. I denna kommun finns det ett antal jordbruksbyar som är indelade i olika gårdar, där nära famil-jer bor. Boskapen getterna, grisarna är gemensam. Hönsen springer om-kring på familjegården. Alains farfar etablerade sig för kanske hundra år sedan och hade en jättefamilj, femton fruar och kanske 200 barn. Alain har sju syskon. Hur många halvsyskon han har vet han inte själv. Det märks när vi åker tillsammans i hans bil. Så fort han stannar kommer någon fram och pratar. Alain säger nästan alltid: ”That was my brother” eller ”sister”. På tillbakavägen till Ouagadougou stannade han ofta för att sätta sig ned bland någon släkting och ta en klunk ur kalebassen med det lokala ölet. Jag skulle också ta en klunk för att vara med i gemenskapen. Det var gott.

Vi kom hem väldigt sent till hotellet och jag ville ju gå på konsert, och trodde att jag skulle missa det. Blev mopedkörd av en kille på restau-rangen till konserten med ”Amadou et Mariam” inför ett fullsatt ”Institut Francais”, en arenateater. Bluesaktig musik, lite raegge, ganska bra. Jag är fascinerad av trummorna, hur mycket ljud och toner de får ut. G dur eller E moll är tonarterna. Blev mopedkörd tillbaka, störtade i säng .


2013-01-20, Söndag.

Tog inte en enda bild! Jobbade med projektbeskrivningen hela dagen.

2013-01-21, Måndag

Tappat bort min tumstock. Dagen gick åt att ordna ett inbrottsskydd av armeringsjärn till hålet där marktemperaturen mäts. Smeden tar bara 84 kr för att svetsa över 120 punkter med elsvets. Faisal Compaore (!) många heter så), studenten som är ansvarig för mätningarna körde ”hem” mig på sin moped.

Möte med Albert på kvällen. Han vill att jag skall trycka på det som med-arbetarna skall göra i de olika projektdelarna och att vi på fredag kan skriva under ett ”Memorandum of Understanding” för det gemensamma projektet, att alla känner att detta är ”VÅRAT” projekt.

Det är mycket som återstår. Frågan är också om jag vill göra projektet och om jag kan. Det är besvärligt när man inte kan kommunicera ordentligt och man inte riktigt är säker på vad den andre menar och särskilt har för värderingar. Har Koala samma ambition som jag (jag tror det)? Har generaldirektören för skolan det? Vad vill de och andra satsa av sin egen tid och prestige (?) på ett osäkert forskningsprojekt från deras sida? Jag har ännu inte träffat ministern för Habitat - bostäder, så jag vet inte vad regeringen har för ambitioner för framtiden. Det är väldigt mycket som jag ser och upplever, som jag är frågande inför. Till exempel all denna mopedtrafik. Avsaknaden av ordentlig stadsplanering. (Vatten, avlopp, trafik) Ministern som har lovat att förse alla med ström till 2015 men som inte bryr sig om hur den produceras. (koleldade kraftverk i Togo). Alla dessa plastpåsar som finns överallt.

Det blir ingen projektbeskrivning mer i kväll. Skall sova.

Hans Eek
Senast aktiv - från Ouagadougou, Centre, Burkina Faso
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem