Resdagboken

Artificiella korallrev

måndag 19 november 2012 Gili Trawangan, Nusa Tenggara Barat, Indonesien
  • 952 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

Jag har spenderat den sista veckan med att få lära mig hur man gör artificella korallrev...
Det finns bara 1% av all världens korallrev kvar, resten har blivit förstört, mestadels av människor men även en del från naturkatasrtofer och så vidare. Vi försöker rädda planet på många olika sätt genom att tänka på miljön osv, men inte många tänker på havet och det som lever där under.
Finns det inga korallrev så försvinner fisken, musslor, hummer och alla skaldjur. När det inte finns korallrev framför stränderna då blir det erosion och sanden spolas sakta men säkert ner i havet vilket gör att alla våra fina vita stränder håller på att försvinna. Jag skulle kunna fortsätta men basic information är att våra korallrev är extremt viktiga för alla, människor och djur och vi dödar dem mycket fortare än vad dem kan återhämta sig. Det räcker att några snorklare är ute i havet och sparkar på korall med sina fenor för att dem ska gå sönder och dö, eller dykare som inte är vana under vattnet. Akvariumsäljare som plockar ovanliga koraller för att senare sälja dem som souvenirer att ha i folks akvariums. Men då dem inte vet hur man ska behandla dem, så slutar det alltid med att dem dör.

Det finns någonting som heter "Gili eco trust" och som en fransk kvinna, Delphine, här på ön har hand om. Hon försöker få donerat pengar till olika projekt på ön och är involverat i allt från skola, ta hand om hästarna och katterna på ön, till korallrestaurationer osv. Så jag frågade om hon behövde hjälp och att jag gärna volontärar så länge jag är på ön. Då hade jag turen att få vara med på en "arbetskurs" som dem bara har en gång per två år, där man får lära sig om korallrev och vad man kan göra för att rädda dem. Kursen kostar igentligen ca 4000kr så jag hade tur :) I en vecka har vi fått gå på föreläsningar hos Thomas , han är mannen som har "uppfunnit" denna teknik och är väärdledande inom marinbiologi gällande corallrev och annat. Vi har även fått vara ute i fält och lärt oss hur man bygger simpla strukturer av stål, som vi sedan har svetsat ihop. Jag fick lära mig svetsa hihi :)
Strukturerna kan igentligen se ut hur som helst, men beroende på var dem ska ligga i havet och om man vill ha fiskbon eller bara för koraller så kan man göra dem lite olika. Sen sänker man ner dem i havet (dem flesta är inte djupare ner än 5m eftersom det är där korallerna får mest sol ljus och växer snabbast, men det finns en del på djupare djup också), och sen kopplar man dem med en kabel till en strömkälla på land och låter strömmen flöda. Dem använder en väldigt låg strömvolt och detta är för att stålet inte ska rosta. SEn dyker vi och samlar på oss koraller som har blivit avbrutna, skadade men inte döda. Dem kan ha blivit blekta eller fått någon sjukdom. Så va vi gör är att samla upp dem från botten och sen sätter fast dem med tunn ståltråd på strukurerna. För att koraller ska växa, vill dem sitta på lime sten och det strömförda stålet gör att lime sten bildas, runt hela stålet och på så sätt trivs korallerna och dem växer. Dem växer 2-8ggr snabbare än i naturen och dem står emot stormar, sjukdomar osv mkt bättre än dem i naturen. Så en sådan här struktur under vattnet kallas "biorock". Runt trawangan finns det ganska många då dem har haft 8 sådana här "workshops" och det går bra för dem, så länge de får ström så växer de för fullt och det är ett litet steg mot att rädda korallreven...

Varje kväll har vi fått go buffe mat och jag har träffat jättecoola människor. En del av dem stannar här ett tag och vi ska tillsammans underhålla biorocksen med att skrubba bort svamp och allt som behövs. Så jag har lärt mig mycket denna veckan och haft jättekul. Nicke har haft fullt upp med sin DMT och kommer vara det ett bra tag till. Han har dock fått en öroninfektion igen så han kan inte dyka på några dagar. Det är vanligt med infektioner när man dyker mycket och det tar ett tag innan man vänjer sig vid bakterierna i vattnet. Men han mår bra och jag mår bra :)

Nina Markov
Senast aktiv - från Göteborg, Västra Götalands län, Sverige
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem