Resdagboken

Dag 9 Framme i Ulan Bator

onsdag 7 mars 2012 Zamiin-Uud, Dornogobi, Mongoliet
  • 549 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

Framme med tåget i Ulan Bator. Tidig morgon som vanligt. Kl 5.10 knackade vår ryske värdinna på dörren efter en av de bästa sömnnätterna hittills. Mycket tack vare att denna tripp fick vi en jättefin hytt. Till och med rumsservering av kaffe. Vi är i Mongoliet, ha ha. Snabbt toabesök, kändes kallt eftersom det kom upp ett rejält rökmoln vid spolning. Även fönstret var ordentligt igenfrostat.

Tog första bästa taxichaufför som nästan stod på tågtrappan när vi klev av. Bra? Ja om man är en blåst västerländsk turist. Och bra om man är jäkligt mån om att snabbt komma till hotellet. Läst på att det är MYCKET billigt med taxi i UB. Så 10.000 Tögrög =50 kr tyckte vi lät OK. Antagligen skitdyrt. Och ännu dyrare när det såklart var 10.000 Tögrög per person. Men som sagt, fort gick det.

En stadig Mongolisk frukost. Vi hade nog väntat oss en extremt primitiv stad, men frukosten var nästan som hotellfrukost hemma. Faktiskt sant. Fast vi bor o andra sidan ett 4-stjärningt hotell. Dusch och vila.

Dagens stadspromenad hade det vanliga på listan + kalsongköp. Staden. Ganska modern. Lite postkommunistisk känsla vid de stora torgen och statyerna. Ganska ren, så vi blev lite förvånade eftersom vi hade läst att det skulle vara väldigt skitigt. En hel del ”ganska” moderna men slitna skyskrapor.

Att gå över vägen är dock ett rent självmordsförsök. Har varit i många trafikerade städer men detta slår nog alla rekord. Grönt eller rött spelar ingen som helst roll. Johan är som en invand Mongol och jag som lantis tog honom följe.

När det sög efter kaffe hamnade vi dock i kvarter som sög. Så tiden gick och det hann bli både kaffe- och öltime på ett halvdant ställe. Kalsongerna blev 6 par Calvin Klein för 100 kr, billigt.

Men sen kom vi in i lyxkvarteren. Varuhus som såg ut som NK i Stockholm. Pizza på ett ganska dyrt ställe, 75 kr för öl o pizza. Vi fick sällskap med mongol som bott i England och pluggat i tre år. Fick massor av bra tips. Vi ville till skybar för att se hela stan. Och vyn därifrån var fantastisk. Stan ligger som i en bergsgryta och kan tydligen bli rätt smoggig. Utsikten och en Irish Coffe gjorde oss sällskap.

Lite mongoliskt dyngslagsmål på vägen hem till hotellet och lite vila igen. Bergsluften tar på krafterna. Middag på hotellet ikväll. Jag åt Indonesiskt och Johan någon Mongolsk specialitet på ett annars ganska Irländskliknande ställe.

Sammanfattning Ulan Bator. +++. Väldigt över förväntan men kommer nog inte tillbaka. Jakan, vi ses i Peking i övermorgon.

Kram från oss till alla ni därhemma.

Peter Lindberg
Senast aktiv - från Örebro, Örebro län, Sverige
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem