Resdagboken

Första natten i vanen!

måndag 20 juni 2011 Yeppoon, Queensland, Australien
  • 464 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

Första natten sov vi på en rastplats bredvid motorvägen. Vi hade för säkerhetsskulle min yxa bredvid oss om det skulle komma någon otäck långtradechaufför eller så. Första natten vi sov var ganska kall! Eller den var mest kall för David vars fötter höll på att dö av kyla. Alex och jag hade gosiga fleecestrumpor på fötter så vi frös inget. Men i alla fall. Vi var på väg uppåt mot Byron. Och på flera skyltar vi kör förbi står det att motorvägen vi kör på är avstängd längre fram och att det finns två andra vägar vi kan ta istället. Vi trodde, eller antog, att det skulle komma någon skyllt som skulle visa oss vilka dem andra vägarna var. Men det kom ingen skyllt så vi fortsätter köra tills vi kommer till ett ställe som heter Gympie. När vi kommer dit går det inte att köra länger, så vi åker in till ett informations center och det står en man framför oss som fråga vilken väg man ska köra för att komma norr ut och ut ifrån denna staden. Hon visar honom på en karta och när vi kommer fram säger jag ”vi har nog ungefär samma fråga som mannen innan”. ”ni behöver alltså också veta vilken väg som tar er norr ut antar jag. ”säger hon och jag tycker lite synd om henne, för jag antar att det är ganska många som kommer och frågar henne hur man åker ifrån den staden hon jobbar i. Stakarn! Hon visar oss på en karta och när vi väl kommer tillbaka och ut på rätt väg så visar det sig ganska snabbt att det är en inlandsväg som kommer ta hur lång tid som helst! Det är upp för ett berg och det är sånna snirkliga vägar att man bara kan köra i max 60 km/h! Mindre än halvvägs märker vi att bensinmätaren inte är på vår sida och inte en chans att det finns någon bensinstation på den vägen. Jag märker att Alex och David börjar bli ganska nervösa över det. Jag har ju kommit in ganska mycket i aussie tänkandet att allt löser sig. Och vi kan ju ändå inte göra någonting åt saken när vi kör här. Alex blir lite irriterad på det så jag kommer fram till att det är lika bra att bara vara tyst.

Efter en stunds körade, lite mer än halvvägs, så kommer vi till en rastplats där vi stannar och tar oss en macka och går på toa. Vi träffar två killar på motorcykel, eller två män kanske man ska säga, som vi pratar lite med. Dem var australiensare och Alex säger efteråt att hon nästan inte fattade någonting av vad dem sa. Dem var från outbacken också så dem hade ganska grov accent. Efter en stund fortsätter vi köra och jag märker att dem blir mer och mer stressade över bensinen och helt plötsligt från ingen stans dyker det upp en bensinstation. Det är precis som om den tillhör familjen som bor i huset, det är två pumpar. Precis bredvid är det ett hus med en trädgård och när man kommer in i huset där man betalar är det precis som att komma hem till någon och där bakom disken säljer dem lite olika kakor och fika och dricka och sånt. Jätte mysigt! Kille som hjälpte oss att tanka, för man fick inte tanka själv, säger att han är ganska nöjd och glad över att vanliga vägen är stängd, för det verkar inte som om det är så många som vet hur denna vägen ser ut och vi är dem 21 den dagen att säga att det verkligen var tur att dem hade en bensinstaion här uppe.

Det var en väldigt vacker väg och så men det ska inte ta 2 dagar upp till Byron Bay. Det tar ungefär 8 h på den normala vägen. Men det var ju ett äventyr i sig.=) När vi väl kommer till Byron är det kväll och det har börjat bli mörkt. Jag kommer ihåg när vi bilade till Cairns jag, Frej, Jonte och Ebba. Så stannad vi på en lookout/ parkeringsplats precis innan Byron. Världens finaste vy på morgonen. Man har havet precis nedanför och solen går upp bakom havet. Så vi stannade till där denna gången också. Egentligen får man inte stanna till och sova på platser på det viset, men vi låtsades att vi inte visste det. Det har inte hänt mig en ända gång att någon har knackat och sagt att vi inte får sova där när jag har varit ute och rest, men tror ni inte att det kommer en kl 7 på morgonen och säger att vi inte får sova där. Men vi får gärna vara där hur länge vi vill om vi ska äta frulle och sånt. Vi får en varning och han säger att det kostar oss 110 AUD i böter egentligen. Men vi sa att vi inte visste om det. Den natten sov jag i hightopen. Man lägger ut tre plattar typ och sen en liten madrass på det. Det var lite kallt, men det funkade. När han hade sagt att vi inte fick vara där så käkade vi lite frukost och sen åkte vi in till Byron. Alex och David gillade det jätte mycket. Vi ska förhoppningsvis stanna där på vägen ner igen. =)

Runt två tiden åkte vi där ifrån och upp till Noosa. Där stannade vi i två nätter. Första dagen när vi kom kollade vi runt lite bara för vi kom på eftermiddagen. Andra dagen låg vi på stranden nästan hela dagen och sen tredje dagen gjorde vi en dagstur till Fraiser island. Det var jätte fint! Jag har sett fram emot det ända sen jag började planera denna resan hemma i Sverige. Det ända dumma var att det var svinkallt i vattnet i Lake Mac Kenzy. Jag hade i och för sig inte kunnat bara i vilket fall. För jag har skadat mig. Dagen innan när vi gick tillbaka till hostlet från stranden så snubblade jag till och rev upp en stor skinbit från min stortå får asfalten och det började blöda massor, jag hade ju bara flippflopp på mig. Alex som är fruktansvärt äcklad när det kommer till att ha lösa skinnbitar och blod fick pytteskinn på hela kroppen och såg inte helt nöjd ut, utan mest äcklad. Så jag fick operera mig sig. Det blev väl kanske inte så mycket av operation. Men jag säger bara tack att jag hade min världsbraiga first aid kit med mig! ;)

Väl på Fraiser åkte vi genom regnskog och på en kritvit sandstrand, kollade på olika creeks (en creek är ungefär som en Å), kollade på sandklippor som hade 72 olika säger och sen på ett 76 år gammalt skeppsbrott. Det var jätte häftigt och såklart åkte vi som sagt till Lake Mc Kenzy. En sötvattensinsjö. Fraiser island är världens största sandö och den ända sandön där det växer regnskog. Ganska coolt tycker jag i alla fall! Det finns bara sötvatten på den ön även fast den ligger mitt i havet, och allt det vattnet är regnvatten och något av det renast man kan dricka. Det har filtrerats i ungefär 60 år. Det smakade faktiskt ganska gott. Jag var ju tvungen att smaka liksom! Det finns massa dingos där. Dingos är typ vildhundar. När vi gick ner till sjön så låg det en där och vilade sig under en buske. Vi hade tur för vi var den första gruppen ner så vi hann se den. Men när det kom lite mer folk så gick den iväg. Det var likadant när vi gick till en lookout bredvid sjön så gick det en inne i skogen. Det var rätt häftigt! Skeppsvraket vi åkte och kollade på hade tydligen varit ett sjukhusskepp också för det var jätte snabbt på den tiden. Sen hade en japan köpt den och helt plötsligt en natt hade det förlist och åkt in till Friser och fastnat där. En lite för snabbt och lite oklar berättelse av mig men men.

När vi kom tillbaka från ön så blev vi körda på Rainbow beach hela vägen tillbaka till Noosa. Det var jätte vackert. Rainbow beach är en jätte jätte fin strand! När vi var framme på hostlet igen så åkte vi direkt vidare norr ut. Målet var Bundaberg, men vi var fortfarande ganska pigga så vi fortsatte en bit till. Vi stannade till på en parkering och sov innan vi åkte vidare till Yeppoon som ligger ungefär vid airliebeach.

Det var en fin liten stad vi körde in i imorse. Men ingen av oss var så värst imponerade faktiskt. Vi åkte först till en caravan park som var full. Den var jätte fin! Låg precis vid havet, sen vi åkte till en annan som var helt ok. Där tog vi en plats med elektricitet så vi kunde ladda våra datorer och telefoner lite grann. Vi hade några väldigt trevliga aussie grannar som vi snackade lite skit med och berättade att vi ska åka upp mot Mackay imorgon och till en nationalpark som David hade läst lite om som verkade mysig. Dem sa att det är jätte fina national parker där omkring.

Den dagen gick vi lite längs stranden och gick till stan och kollade lite. Vi fick också gratis smakprov på pizza! Gratis är gott!!! Sen var det tillbaka och laga lite mat och Alex och David köpte några australienska öl som dem smakade på och jag köpte en UDL. Så dem har nu smakat några aussie öl, UDl (vodka som är smaksatt med gröna äpplen. Hur god som helst) och Bundaberg ginger beer. Lite likt Ginger ale.

Så har dem senaste dagarna varit. Snart kommer det mer uppdateringar! Ha det så bra där hemma!

Caroline Forsman
Senast aktiv - från Doha, Qatar
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem