Resdagboken

Garden Route!!! Fear is temporary – regret is forever

lördag 15 januari 2011 Kapstaden, Västra Kapprovinsen, Sydafrika
  • 371 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

När familjen åkt hem checkade jag, Emma och Fredrik in på ett hostel istället. När vi efter många om och men fick ett annat rum än bokat så kände vi ännu mer att vi ville tillbaka till vårt hotell! Det var varmt, bökigt och full fest utanför.

Dagen efter hämtade vi upp vår hyrbil och påbörjade Garden Route som är strandvägen längst östkusten. Vårt första stopp fick bli Gansbaai som är en riktigt tråkig liten hålla med inte mycket att erbjuda för världen. Anledning till att vi stannade här var för att ge vithajarna en ny chans morgonen därpå. Vi gick upp halv sju, laddade för att äntligen få se hajarna - men även denna gång blev vi besvikna, en liten säl var allt som vågade visa sig.

På torsdagen började vi Garden Route på riktigt när vi åkte mot Mossel Bay. Där blev det ett par timmars solning innan vi for vidare mot Oudsthoorn istället som också är en väldigt liten by, trots det är det en liten strutshuvudstad här. Vi tänkte rida på strutsar dagen efter men eftersom en av oss var för tung (maxvikt 75kg) så åkte vi vidare istället;). Och i 40 graders värme, som det var just denna dagen, så tror jag strutsarna var tacksamma över det. Vår lilla Nissan Tida gick istället mot Cango Caves som var stora mäktiga grottor. Sen kände vi att vi var klara med Oudsthoorn och begav oss vidare genom George till Knysna. På kvällen kom vi fram till Storms River (Tube 'n Axe Backpackers). Vi trodde att Storms River skulle vara en stor stad med lite fart i. Dålig research! I Storms River bor kanske 50 människor och där var inte ens en mataffär. Men vi bodde på ett jättemysigt hostel och gillade byn ändå. Så kom äntligen lördagsmorgonen! Dags för Bungy Jump! Bloukrans Bridge, världens högsta på 216 meter. För att komma ut till där man skulle hoppa ifrån så fick man gå ut under bron på en gångbro med bara galler som golv. Det kändes i magen bara det när man tittade ner. Det var hög musik och riktigt bra peppning på bron, det var en konstig blandning på mina känslor just då! Det är svårt att förklara men att stå där med tårna över bron och titta ut kittlade i alla fall till i magen (det gör det förvisso på mig när jag står på femmans trampolin i badhuset också). Och....5, 4, 3, 2, 1, BUNGY! Wiihooo! Så underbart! Vilken frihetskänsla! Killen som kom ner och hivade upp mig inlede med ”Hi, Welcome to my office”. Att hänga ut för en bro hela dagarna var enligt honom världens bästa jobb. Hmm...skulle inte vilja byta med honom men att hoppa gör jag gärna om!

För att lugna ner oss lite hikade vi på eftermiddagen i Tsitsikamma National Park. En fin men jobbig utsiktsfärd. Därefter körde bilen vidare till Jeffreys Bay (Island Vibe Jeffreys Bay). Där blev det en halvdag solning dagen därpå innan vi tröttnade och körde vidare. Det var dags att köra hemåt men vi ville göra lite mer äventyr längst vägen, vi körde inom ett ställe där man kunde åka linbanor genom skogen. Vi övervägde om vi skulle göra det eller inte. Skulle det vara värt pengarna? Skulle det ge oss tillräckligt adrenalin? Svaret blev: Nej, då kan vi minsann lika bra hoppa bungy jump idag med! Andra hoppet samma dag är rabatterat, men efter ett telefonsamtal så var vi mer än välkomna att hoppa billigare idag istället. Om vi kom inom trettio minuter, sedan stängde dem. Ingen förberedelse här inte. In i bilen och full fart mot bron! Att hoppa på samma sätt idag tyckte vi alla kändes väldigt tråkigt så vi rådfrågade personalen vad vi kunde göra annorlunda idag. Baklänges såklart! Varför inte? Emma och jag gjorde ett baklängeshopp med linan fastspänd i fötterna och Fredriks lina fästes istället runt magen så han hoppade baklänges men med huvudet upp, medan vi hoppade baklänges med huvudet ner. Idag var fjärilarna i magen livligare och när killarna skrek BUNGY så blev det snarare att jag föll baklänges som en liten räka än att jag slängde mig raklång ut;) Aja. Sjukt coolt även detta hoppet. Och jag kan lova att det kommer att bli fler:) Nästa hopp bli kanske att jag springer ut;)

Sedan bar det av till Plettenberg Bay (Starling Village Backpackers) där vi skulle sova denna natt. Ett mysigt hostel med biljardbord och fritt internet. Plettenbergs äventyr var inte lika adrenalin-kickande Storms Rivers men vi åkte i alla fall till Monkey Land och hade en väldigt bra eftermiddag där. Sen hade vi många timmar i bilen framför oss. På kvällen kom vi fram till vårt älskade Gansbaai igen för att ge vithajarna ännu en chans. Tredje gången gilt? Ja det var det! Vi fick se tre stycken hajar och hann till och med gå ner i buren för att se dem under vattnet. Väldigt mäktigt men overkligt att tänka att man sett dessa otäcka djur på så nära avstånd.

Efter fem nätter på Garden Route var vi tillbaka till vårt kära Kapstaden. Vi haft väldig mysiga boende under hela Garden Route och synen på hostel har förändrats. Jag föredrar faktiskt mysiga personliga hostel med trevligare personal än stora opersonliga hotell.

Väl i Kapstaden blev det två dagars kvalitetstid med Fredrik som bestod av slappning i solen, shopping och god mat. Sedan kom torsdagen och det var tyvärr dags att vinka av Fredrik:(. Två underbara veckor som jag aldrig ville skulle ta slut!

Nu är det halvtid på vår resa, vi har varit här i tio veckor och har ytterligare tio kvar. Vi har installerat oss på ett nytt hostel här i Kapstaden nu, Carnival Court på Long Street-partygatan, där vi har tänkt bo i några veckor nu. Trots fart och liv hela tiden så trivs vi bra i vårt billiga dubbelrum. På måndag drar vi igång med vårt volontärarbete! Nervöst men förväntansfullt!

Ha det bra så länge!

Kramar

Emilia Carlström
Senast aktiv - från Stockholm, Stockholms län, Sverige
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem