Resdagboken

Utdrag ur dagboken, dag 6

lördag 16 januari 2010 Brefet Bolon, Västprovinsen, Gambia
  • 324 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

Lektionsfri dag!

Idag har vi haft vår lektionsfria dag. Upplägget framöver kommer vara ungefär som så att vi har två lektionsdagar och sen en ledig dag, sedan två lektionsdagar igen, osv...

Vi gick in till byn idag, alla förutom Gabriella som vrickade foten igår. Hon fick åka bil till byn och sedan gå till byns Marabou (stavning?), någon slags "medicinman", som tryckte en massa på hennes fot och sedan slog han på den med brända blad... Sen fick hon gå tillbaka på foten! Tydligen gjorde det svinont, men det är kanske inte läge att gnälla när man befinner sig i en by där befolkningen knappt har tillgång till rent vatten...

I alla fall så fick vi en liten rundvandring i byn, "torget" - byns samlingsplats, skolan, sjukstugan, affären (som bara var en pytteliten lucka med några smågrejer och som öppnade när helst man ville handla, det var bara att knacka på). Vi fick också träffa byns äldste och byn Akolor (ledaren kan man säga).

Vi fick även minst varsin "special friend", dvs ett barn kom och tog en i handen och sedan var man vänner. Om någon annan sedan frågade om den fick vara ens special friend, och man sa ja, så kunde barnen börja bråka. Min vän heter Aiko, eller nåt sånt. Lite svårt att höra vad hon sa... Det är lite svårt att ta in det här med barnen. Dels så tycker man först väldigt synd om dom, för att dom har så lite och är så fattiga. Men samtidigt är dom glada och mår bra. Dom leker och springer omkring. Linnéa & Nellie hade godis med sig, och det räckte inte riktigt till alla barn, men då såg jag t.ex. en pojke som bet sönder sin klubba i fyra delar och delade med sig till dom som ingen fick. Det är svårt att ta in, men samtidigt är det ju inte på något vis missär, dom är lyckliga och mår bra. Det är lätt att man tycker synd om dom, men det tror jag egentligen inte man ska... Det blev lite upprörda diskussioner om det här vid middagen, och det slutade till och med i tårar för en del. Men jag tror att det inte är så konstigt när vi lever så tätt inpå varandra och dessutom har en massa sådana här intryck att ta in.

Ikväll var det introduktion till stammen Mandinka. Dom säger att han, Cora-spelaren, är den bästa läraren! Kan bli bra det här!

Emma Palmqvist
Senast aktiv - från Sävsjö, Jönköpings län, Sverige

Gambia; "Främmande kulturer - Musik & Bild 15 hp"

0 Bilder 2 Besökta platser 6 Dagböcker Till resan
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem