Resdagboken

Land i sikte!

tisdag 15 december 2009 Mamoudzou, Mayotte
  • 298 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

Ohoj landkrabbor!

Äntligen har mina fötter nått fast mark efter 46 dagar till sjöss. Resan har verkligen varit en prövning. Piratattacker bara 150 sjömil ifrån oss, bråk om vatten-konsumtionen, kollision med en tanker till havs och regnstormar. Det var inte meningen att etappen skulle ta så här lång tid så mot slutet fick vi ransonera provianten. Men det är fantastiskt vad man kan göra med lite bönor och havregryn. En prövning som sagt, både för psyket och kroppen så jag är riktigt lycklig över att vara iland.

Jag kan tänka mig att många har undrat vad vi pysslade med när vi befann oss nere vid Chagos och fortfarande styrde österut. Men det finns en förklaring såklart. Pirater! Riktiga pirater. Desperata människor med kalashnikovs som är där för att plundra alla skepp dom ser och ta besättningen som gisslan. Något vi helst ville undvika och vi fick rådet att ta en lång omväg österut runt Somalia. Minst 1000 sjömil (ca 185 landmil). Vi fick dagliga rapporter via sattelit om attacker runtom oss. En dag fick vi reda på att en piratarmada höll till vid ekvatorn precis i vår tänkta färdväg. När vi sedan kom längre österut blev vindarna mer och mer komplicerade. Eftersom Phoenicia bara kan seglas med vinden, tog de starka vindarna oss långt österut. När vi sedan korsade ekvatorn och kom in i den subtropiska zonen, ett område som är känt för sina regnstormar och skiftande vindar fick vi verkligen problem. Men till slut fick vi så de sydliga sydostvindarna som förde oss mot Afrika.

Zanzibar var vid det här laget inte längre ett alternativ eftersom piraterna dragit söderut och vattenförrådet ombord började bli farligt låg. Så fick vi också en rapport om att ett brittiskt par blivit tagna som gisslan strax utanfor Zanzibar. Så vi bestämde oss för att avsluta etappen på Mayotte.

Mayotte är en liten vulkanö mellan Madagaskar och Moçambique som en gång har tillhört Comorerna men röstade för ett fortsatt franskt styre, vilket en europe som jag tackar min lyckliga stjärna för. Fransmännen vill såklart ha fortsatt miltär kontroll här och släpper inte ön så lätt. För mig, Yuri och Philip funkar detta utmärkt. Detta räknas som Europa och vi behöver inget visum och kan röra oss fritt på ön utan problem. Indonesierna och Omanierna däremot har än så länge inte fått sina visum och riskerar att bli arresterade om de går i land. Européerna är lyckliga och Omanierna är frustrerade. Det har också anlänt tre glada amerikaner som är överlyckliga att ha anslutit till expeditionen. Konstig stämning ombord just nu men för mig är detta stället att ha semester på.

Mayotte är verkligen ett paradis med kokospalmer, bananplantor, mangoträd och bambudjungler. De senaste två dagarna har varit de bästa under hela resan för oss. Igår var vi helt lyriska efter att få ha simmat med havssköldpaddor och bläckfiskar i en vattenfylld vulkankrater. Vid ett rev utanför hittade vi en undervattenstunnel ca 10m lång som vi prompt var tvungna att simma igenom. Grym känsla, helt underbart. Efteråt var det bara att plocka färsk mango från träden och tvätta av saltvattnet i ett vattenfall intill. Vi har också träffat riktigt sköna människor här som vi reser runt med.

Annars är Mayotte en svindyr ö. Matpriserna är ungefär de dubbla från svenska priser och internet kostar ca 100kr timmen och är långsamt. Jag hade tänkt visa lite bilder men det tar för lång tid. Men taxi är billigt och vi har nu lyckats hitta ett par billiga restauranger. Vi kommer antagligen bli kvar här ett par dagar innan vi beger oss mot Moçambique. Så hur är läget hemma då? Blir det någon vit jul?

Niklas Andersson
Senast aktiv - från Stockholm, Stockholms län, Sverige
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem