Resdagboken

Släktingar och vänner

fredag 10 april 2009 Harare, Harare Province, Zimbabwe
  • 301 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

Hej på Er!
Slut på "semestern", dags att återvända till Gweru! Victoria Falls har visat sig från sin bästa sida, i alla fall till sista dagen...Everest insisterade på att gå upp tidigt för att åka tillbaka med en av de större bussarna. Bra ide,men kl 04? Huu..gäääsp, men ok då. Sagt och gjort, upp och iväg...inte en kotte ute( förstås!),men vi trodde väl ändå att någon enstaka taxi kunde vara vaken, men icke! Men det var för långt att gå i mörkret, så lite uppgivna blev vi. Vad göra? Tiden rann i väg, och vi insåg att det nog var lika bra att gå tillbaka och sova en stund till...Precis då susar en stor, tom buss förbi! På väg mot buss stationen! Typiskt! Så efter en sovstund fick vi vackert lifta tillbaka!
Nu gick detta bra, minibussar finns det ganska gott om, men trånga är de, ingen egentlig hit! Men vi hade tur och fick sitta i framsätet hela vägen. Hade en riktig, rejäl chaufför som skrattade med hela kroppen. Han beslutade sig för att testa om jag hade potential att bli "A real African woman" Öh...Kunde jag gå 6km med 20l vatten på huvudet?, eller hämta ved barfota ute i bushen med en bebis på ryggen? Hm...nä det skulle onekligen bli tufft! Vi har det rätt bra, som sagt.
Han skrattade glatt, och i nästa stund satt jag med en stor pinne ( 1.5m!) i handen! Vet inte riktigt hur den kom in i bussen? Jovisst försäljare längs med vägen erbjuder frukt, nötter osv, men vad var detta? Jag kände igen dem lite från resan upp, för då satt en kvinna framför oss och slet i blasten med tänderna, spottade och tuggade och slängde sen ut det mesta genom fönstret! Jag fick liksom associationer till en såg som kvistar av timmer! Herregud! Så äter man alltså sockerrör, om ni inte visste det tidigare? Va? Menar han att JAG ska äta det där??? Öh...nä, vänta lite nu. Känner 20 par ögon i nacken..." Hur ska detta sluta" undar de? Så en annan börjar tappert småbita i pinnen...vilket skämt! Ha! Chauffören tittade på mig som "Baloo tittar på Mowgli på julafton" Jösses!
Men jag kämpar vidare, inser att Urkvinnan måste träda in, annars får jag kämpa med den där pinnen till dödagar! Så jag sliter, spottar och fräser och får tillslut fram innanmätet som ser ut som en selleristjälk ungfär. Den är söt och saftig, rena naturgodiset!
Väl tillbaka i Gweru är alla glada att ha oss åter. Jag och hans ena syster shoppar mat till den sk avskedsfesten. För $35 köpte jag 2kg ris, 2kg socker, 5 kg mjöl, 500g köttfärs, en påse lök, en påse äpplen, ett stort vitkålshuvud, en knippe morötter, ett gäng paprikor, en stor flaska saft, bananer, 1 kg havregryn och festen var kirrad!
Jag fick lära mig att laga piroger, och "fatbuns" eg bara mjöl och vatten som friteras. Kan tänka mig dem med lite antingen kanel el curry i och de passar in på Gabanjofesten! ( sorry för interndetaljen)
Anyway alla deltar, tom gammelmormor som närmar sig 100 år...mkt musik allt i från gospel till R'n B. Kvinnorna har onekligen rytmen i blodet, och det rycker i dem för minsta lilla. Sjunger gör de också, även männen. Så stämmningen är det inget fel på.
Sorgligt att lämna, men så är det ju med alla avsked...nu ser vi fram emot Harare och flygresan hemåt! Bilder kommer snart!

Maria Lövander
Senast aktiv - från Dakar, Dakar Region, Senegal
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem